Η απόφαση της Βρετανίας να αναστείλει τις πτήσεις από την Πορτογαλία λόγω των ανησυχιών για ένα παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βραζιλία είναι «παράλογη», τόνισε ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Σε δηλώσεις που έκανε χθες, Πέμπτη, το βράδυ στο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Lusa, ο Σάντος Σίλβα ζήτησε συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ για την αποσαφήνιση της κατάστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς ανακοίνωσε χθες ότι η Πορτογαλία προστέθηκε σε κατάλογο χωρών της Νότιας Αμερικής, από τις οποίες απαγορεύονται οι πτήσεις, λόγω των στενών ταξιδιωτικών της δεσμών με τη Βραζιλία.

«Είναι ένα παράλογο μέτρο και δεν καταλαβαίνουμε σε τι στηρίζεται» σημείωσε ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το βραζιλιανικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού υπάρχει στην Πορτογαλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πτήσεις μεταξύ της Πορτογαλίας και της Βραζιλίας εξακολουθούν να επιτρέπονται στο πλαίσιο ευρύτερης πολιτικής της Πορτογαλίας για τη διατήρηση των ταξιδιών σε χώρες με μεγάλη πορτογαλική διασπορά. Η πολιτική αυτή επιτρέπει μόνο τα ταξίδια που είναι απαραίτητο να γίνουν και δεν περιλαμβάνει αυτά που γίνονται για τουριστικούς σκοπούς.

Οι ταξιδιώτες οφείλουν να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού στο οποίο έχουν υποβληθεί έως και 72 ώρες πριν από την αναχώρησή τους.

Ο Σάντος Σίλβα επέκρινε εξάλλου τη μη έγκαιρη ενημέρωση της Πορτογαλίας από τη Βρετανία για το νέο μέτρο, το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 06:00 ώρα Ελλάδος σήμερα Παρασκευή.

Η Πορτογαλία, σημείωσε ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών, δεν απαγόρευσε τις πτήσεις από τη Βρετανία όταν ένα νέο στέλεχος του νέου κορωνοϊού ταυτοποιήθηκε πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά μόνο ακολούθησε την πολιτική της ΕΕ αξιώνοντας απλώς ένα αρνητικό διαγνωστικό τεστ για τον νέο κορωνοϊό από τους ταξιδιώτες.

«Πιστεύω στην αξία της αμοιβαιότητας» κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης