Η πορτογαλική κυβέρνηση θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Αντόνιο Γκουτέρες, του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας και πρώην Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, για τη θέση του νέου γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

«Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την υποψηφιότητα του Αντόνιο Γκουτέρες» είπε στην εφημερίδα Publico ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας εξήγησε εξάλλου ότι η Λισαβόνα θεωρεί πως ο Γκουτέρες είναι ο καλύτερος υποψήφιος «για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η διεθνής κοινότητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η μακρά πολιτική εμπειρία του και ο υποδειγματικός τρόπος με τον οποίο άσκησε τα διεθνή καθήκοντά του καταδεικνύουν τα προσόντα του» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο 66χρονος Γκουτέρες ήταν επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες από το 2005 και χειρίστηκε την προσφυγική κρίση που προκάλεσε η σύρραξη στη Συρία. Ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός (1995-2002) θεωρείται φιλοευρωπαίος, πιστός Καθολικός και ανοιχτός στον διάλογο.

Ο νυν γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο Νοτιοκορεάτης Μπαν Γκι-μουν, θα ολοκληρώσει την δεύτερη και τελευταία πενταετή θητεία του στα τέλη του 2016. Προκειμένου να γίνει πιο διαφανής η διαδικασία επιλογής του υποψηφίου η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τον Σεπτέμβριο μια απόφαση με την οποία απαιτεί από όλους τους ενδιαφερόμενους να το ανακοινώσουν επισήμως και να στείλουν τα βιογραφικά σημειώματά τους στις 193 χώρες-μέλη του Οργανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη θέση του γενικού γραμματέα επιλέγεται, κατά παράδοση, κάθε φορά ένας υποψήφιος από διαφορετική γεωγραφική περιοχή. Μετά την Ασία, με τον Μπαν Γκι-μουν, θεωρητικά φέτος είναι η χρονιά της Ανατολικής Ευρώπης, για αυτό και έχουν ακουστεί για τη θέση τα ονόματα της γενικής διευθύντριας της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα και της Ευρωπαίας Επιτρόπου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, που είναι και οι δύο Βουλγάρες.

Στο μεταξύ, η Σλοβενία ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου Ντανίλο Τουρκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης