Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι φώναξαν ένα βροντερό «όχι» στην πρόθεση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Yoshihiko Noda, να προχωρήσει στην ενεργοποίηση σημαντικών πυρηνικών εγκαταστάσεων ανά την ιαπωνική επικράτεια, μετέδωσε το κρατικό ιαπωνικό κανάλι NHK.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα, στην πρωτεύουσα Τόκιο, με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων εργατικών σωματείων, τα οποία εξέφρασαν με αυτό τον τρόπο την υποστήριξή τους στις ΜΚΟ και τις ομάδες ακτιβιστών, που ζητούν την απεμπλοκή της χώρας από την πυρηνική ενέργεια. Στη διάρκεια της κινητοποίησης, ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Kenzaburo Oe, κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν τους αγώνες, ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την αθέτηση των υποσχέσεών της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδήλωση οργανώθηκε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook και Twitter), μια εβδομάδα μετά την πλήρη επαναλειτουργία πυρηνικού αντιδραστήρα στο κεντρικό τμήμα της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών περίπου 170.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, την ίδια στιγμή που η Αστυνομία ανέφερε ότι ο αριθμός τους δεν ξεπέρασε τις 75.000.

Δείτε τα video…

Ζητούν ένα μέλλον χωρίς πυρηνικά

Ο Kenzaburo Oe ανέφερε ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για τη λαϊκή βούληση, υλοποιώντας ένα σχέδιο το οποίο θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις επόμενες γενιές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κυβέρνηση προωθεί την ενεργοποίηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων παρά τις έντονες αντιδράσεις του λαού. Είναι προσβολή. Ο κόσμος πρέπει να αντισταθεί», τόνισε.

Από την πλευρά της μια μητέρα δήλωσε ότι θα ήθελε η κυβέρνηση να κλείσει όλους τους αντιδραστήρες για την ασφάλεια του παιδιού της. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις ενός 70χρονου άνδρα.

«Η κυβέρνηση δεν μας ακούει. Δεν μπορώ να δεχτώ το γεγονός ότι ο αντιδραστήρας του Οϊ (επαρχία Φουκουί) λειτουργεί ξανά», σημείωσε.

«Αυτού του είδους τα εργοστάσια εγκυμονούν πολλαπλούς κινδύνους, επομένως καταστάσεις που δεν μπορούν να τεθούν υπό τον πλήρη έλεγχο του ανθρώπου, καλό είναι να μην χρησιμοποιούνται», ανέφερε ένας άλλος διαδηλωτής.

Συνολικά, η Ιαπωνία διαθέτει στο έδαφός της 51 πυρηνικούς αντιδραστήρες, εκ των οποίων οι 50 έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω προγραμματισμένων ελέγχων συντήρησης.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Μεγαλειώδης αναμένεται η «αντιπυρηνική» πορεία στην Ιαπωνία, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012, 07:58
Back to… work για πυρηνικό αντιδραστήρα στην Ιαπωνία, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2012, 03:40

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης