Σε καταδίκη της βίας προέβη από τη Μάλτα όπου και βρίσκεται για τη συζήτηση για την Παγκόσμια Στρατηγική και την Ασφάλεια των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο κ. Πόποσκι.

«Πρώτον πρέπει να καταδικάσουμε όλοι τη χρήση βίας η οποία είναι απαράδεκτη. Και όσοι συμμετείχαν σε πράξεις βίας πρέπει να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη. Δεύτερον -και πολύ σημαντικό, πρέπει όλοι να σεβόμαστε τις νόμιμες διαδικασίες, γιατί αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητας της χώρας που είναι πολύ σημαντικό για τους πολίτες μας», τόνισε και πρόσθεσε:
«Μόνη διέξοδος είναι ο διάλογος, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε την πολιτική κρίση η οποία δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ΠΓΔΜ είναι μία πολύ σημαντική χώρα για τη σταθερότητα της περιοχής, και πρέπει να διαλέξουμε το μονοπάτι του διαλόγου» ξεκαθάρισε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο τα επεισόδια της Παρασκευής κλείνουν την πόρτα της χώρας στην ΕΕ, ο κ. Πόποσκι είπε χαρακτηριστικά ότι «λιγότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν είναι η κατάλληλη απάντηση για τη ΠΓΔΜ. Πρέπει να έχουμε περισσότερη ολοκλήρωση και περισσότερη βεβαιότητα για την ευρωπαϊκή μας ένταξη αν θέλουμε να καταστήσουμε την περιοχή μας ειρηνική και οπωσδήποτε για να σταθεροποιήσουμε την ΠΓΔΜ».

Σχετικά με την επόμενη μέρα στα Σκόπια ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι πρώτα από όλα οι θεσμοί πρέπει να είναι υπεύθυνοι για να διασφαλίζουν την ειρήνη και την ασφάλεια στη χώρα, και αυτό πρέπει να είναι το πρώτο μας βήμα, και αμέσως μετά να ανοίξουμε τον διάλογο προκειμένου να διερευνήσουμε την προοπτική πώς να ξεπεράσουμε τη σημερινή κατάσταση χωρίς βία αλλά με σεβασμό στη νομιμότητα, το Σύνταγμά μας και τους νόμους της χώρας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει σχηματισμός νέας κυβέρνησης, σημείωσε «αυτό πρέπει να είναι σε αντιστοιχία με τους νόμους και τις διαδικασίες του Κοινοβουλίου. Μέχρι χθες το Κοινοβούλιο ακολουθούσε τις νόμιμες διαδικασίες. Δεν χρειάζεται να έχουμε περισσότερες μονομερείς ενέργειες».

Ο κ. Πόποσκι παράλληλα τόνισε ότι «δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία και το Κοινοβούλιο δεν ήταν σύμφωνο με το νομικό πλαίσιο της χώρας. Δεν πιστεύουμε ότι προσέφερε περισσότερη σταθερότητα, αλλά το αντίθετο. Πρέπει να έχουμε νομιμότητα αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, σε κάθε περίπτωση ό,τι συνέβη θα πρέπει να καταδικαστεί σε σχέση με τη χρήση βίας και από την άλλη πλευρά ο διάλογος είναι η μόνη οδός που έχουμε μπροστά μας».

Τέλος, υπογράμμισε ότι πρέπει να επανέλθει η σταθερότητα «ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες, αλλιώς ο καθένας θα αρχίσει να λαμβάνει τις αποφάσεις του έξω από τους θεσμούς. Πιστεύω ότι έχουμε πολύ σοβαρές διαφωνίες σε πολλά ζητήματα, αλλά όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να συζητούνται μέσα στο νόμιμο πλαίσιο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης