Πομπέο: Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις «κακόβουλες» δραστηριότητες του Ιράν

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 29 Απριλίου 2018, 22:05
Πομπέο: Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις «κακόβουλες» δραστηριότητες του Ιράν
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθύτατα για τις «αποσταθεροποιητικές και κακόβουλες δραστηριότητες» του Ιράν, δήλωσε ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Πομπέο έκανε τις δηλώνεις αυτές κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής του στο Ισραήλ.

Το ταξίδι αστραπή του Μάικ Πομπέο στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και στους συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την επικύρωση του διορισμού του στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τη Γερουσία. Ο ίδιος δεν έχει προλάβει ακόμη να πάει στο γραφείο του, όπως δήλωσε στον Νετανιάχου.

Μιλώντας παράλληλα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό στο Τελ Αβίβ, ο Πομπέο δήλωσε: «Συνεχίζουμε να ανησυχούμε βαθύτατα για την επικίνδυνη κλιμάκωση από το Ιράν των απειλών προς το Ισραήλ και την περιοχή».

«Η ισχυρή συνεργασία με στενούς συμμάχους όπως το Ισραήλ είναι καθοριστική για τις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε τις αποσταθεροποιητικές και κακόβουλες δραστηριότητες του Ιράν στη Μέση Ανατολή και σε όλο τον κόσμο».

Ο Πομπέο είπε ότι η μετεγκατάσταση της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, η οποία θα γίνει στις 14 Μαΐου, συνιστά «αναγνώριση της πραγματικότητας» της «Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και έδρας της κυβέρνησής του».

Ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι η συνομιλία με τον Πομπέο επικεντρώθηκε στο Ιράν, τονίζοντας τη στενή συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο θέμα αυτό.

«Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη απειλή για τον κόσμο, για τις δύο χώρες μας και για όλες τις χώρες είναι η παντρειά του μαχητικού Ισλάμ με τα πυρηνικά όπλα και συγκεκριμένα η προσπάθεια του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Είχαμε μια πολύ παραγωγική συνομιλία σήμερα γι' αυτό το θέμα», είπε.

Λίγο πριν αναχωρήσει από το Ριάντ, ο Πομπέο κατηγόρησε το Ιράν λέγοντας ότι αυτή η χώρα «αποσταθεροποιεί όλη την περιοχή» της Μέσης Ανατολής, «είναι ο μεγαλύτερος σπόνσορας της τρομοκρατίας στον κόσμο», «πωλεί όπλα στους (αντάρτες) Χούθι στην Υεμένη», «ηγείται εκστρατειών ηλεκτρονικής πειρατείας» και «στηρίζει το φονικό καθεστώς του 'Ασαντ» στη Συρία. «Είμαστε αποφασισμένοι να ενεργήσουμε έτσι ώστε το Ιράν να μην αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όλα».

Το Ιράν αρνείται ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και χαρακτηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ αδαή.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 29 Απριλίου 2018, 22:07