Ο απερχόμενος πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα ισχυρίστηκε χθες Παρασκευή πως η Γερμανία επιχειρεί να αναμιχθεί στις πολωνικές προεδρικές εκλογές, εξαγριωμένος από ένα δημοσίευμα του γερμανικής ιδιοκτησίας ταμπλόιντ Fakt, που κυκλοφορεί στην Πολωνία, το οποίο αναφέρεται στη χάρη που χορήγησε ο Ντούντα σε έναν άνδρα που είχε εκτίσει ποινή σε μια υπόθεση παιδοφιλίας.

Ο συντηρητικός Ντούντα κέρδισε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή, χωρίς να καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερο από το 50% που ήταν απαραίτητο για να αποφύγει τον δεύτερο γύρο, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουλίου. Σε αυτόν θα αντιμετωπίσει τον Ραφάλ Τρσασκόφσκι, τον φιλελεύθερο δήμαρχο της Βαρσοβίας που ανήκει στο κεντρώο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πλατφόρμα Πολιτών (PO).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θέλει η Axel Springer, μια εταιρεία γερμανικής προέλευσης που κατέχει την εφημερίδα Fakt, να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές της Πολωνίας;», διερωτήθηκε ο Ντούντα, σύμμαχος του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης στη δυτική πόλη Μπολεσλάβιετς.

«Θέλουν οι Γερμανοί να επιλέξουν τον πρόεδρο στην Πολωνία;» είπε.

Η υπόθεση, στην οποία απονεμήθηκε η χάρη τον Μάρτιο, δημοσιεύτηκε αρχικά στην καθημερινή εφημερίδα Rzeczpospolita, αλλά η Fakt ακολούθησε με περισσότερες λεπτομέρειες την Πέμπτη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο, ο οποίος τελεί χρέη επίσης γενικού εισαγγελέα, επιβεβαίωσε ότι η χάρη σχετίζεται με μια υπόθεση παιδεραστίας, αλλά είπε ότι αυτή αφορούσε μόνο την άρση περιοριστικών μέτρων και ο άντρας είχε εκτίσει το σύνολο της ποινής του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντούντα απένειμε την προεδρική χάρη μετά από αίτημα ενός θύματος, που είναι σήμερα ενήλικας, πρόσθεσε ο Ζιόμπρο, μιλώντας στο πολωνικό κρατικό TVP.

Σύμφωνα με την Fakt, ο άντρας ολοκλήρωσε την έκτιση της ποινής του πριν από πέντε χρόνια.

Νωρίτερα χθες Παρασκευή, ο εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Ντούντα, ζήτησε από τον Γερμανό πρέσβη να μιλήσει με τους ιδιοκτήτες της Fakt.

«Δεν θέλουμε τέτοιου είδους ξένες παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Άνταμ Μπιέλαν στο κρατικό ραδιόφωνο PR1.

Η γερμανική πρεσβεία αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η πολωνική σκανδαλοθηρική εφημερίδα αρνήθηκε ότι αναμιγνύεται στις εκλογές, λέγοντας σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της, ότι διοικείται από πολωνούς δημοσιογράφους και συντάκτες.

Το PiS κατηγορεί εδώ και καιρό ξένα μέσα ενημέρωσης ότι αναμιγνύονται στις υποθέσεις της Πολωνίας.

Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με τους εκπροσώπους του Ντούντα για σχόλιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης