Η σύγχυση στην Πολωνία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο σώμα της Δικαιοσύνης εισήλθε, την Τετάρτη σε νέα φάση με μία επίμαχη απόφαση που έλαβε το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, η οποία δημοσιεύθηκε την επαύριο της επίσκεψης στη Βαρσοβία της αρμόδιας αντιπροέδρου της Ε.Ε. για το κράτος δικαίου Βέρα Γιούροβα.

Σύμφωνα με την χθεσινή απόφασή του, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το Συνταγματικό Δικαστήριο – που ελέγχεται από δικαστές προσκείμενους στο κυβερνών συντηρητικό κόμμα Δίκαιο και Δικαιοσύνη (PiS) και του οποίου την ανεξαρτησία αμφισβητούν οι Βρυξέλλες – διατάσσει την ακύρωση προηγούμενης απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πολωνίας, κατά της προαγωγής 500 δικαστών από την κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε την Παρασκευή, εξοργίζοντας την κυβέρνηση που στηλίτευσε την απόφαση τούτη, κατηγορώντας το Ανώτατο Δικαστήριο πως ξεπερνά τις δικαιοδοσίες του και ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να παρέμβει.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα λάβει την τελεσίδικη απόφασή του στις 25 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι αρμόδιο για την τήρηση του Συντάγματος, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο ελέγχει την εφαρμογή των δικαιϊκών κανόνων και το κοινό δίκαιο. Οι δύο ανώτατοι δικαστικοί αυτοί θεσμοί αλληλοκατηγορούνται για υπέρβαση εξουσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση του Δικαστηρίου ελήφθη χθες, την ημέρα που η πρόεδρός του Γιούλια Πρζιμπέλσκα συναντιόταν με την Γιούροβα, η οποία είχε μεταβεί στη Βαρσοβία για να συνεξετασθούν οι αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, που εισήγαγαν οι Συντηρητικοί κι οι Βρυξέλλες φοβούνται πως θα πλήξουν την ανεξαρτησία της πολωνικής δικαιοσύνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης