Ανήσυχοι για το μέλλον της δημοκρατίας στη χώρα τους και για την οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού, οι Πολωνοί καλούνται σήμερα στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που χαρακτηρίζονται αμφίρροπες.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, ηλικίας 48 ετών, διεκδικεί τη δεύτερη θητεία του στο αξίωμα σε αυτή την αναμέτρηση-κλειδί για την εθνικιστική συντηρητική κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλοι 10 υποψήφιοι συμμετέχουν στη διαδικασία ευελπιστώντας να τον διαδεχθούν, πάντως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι ο φιλελεύθερος δήμαρχος της Βαρσοβίας, ο Ραφάλ Τρσασκόφσκι, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της Πλατφόρμας Πολιτών (PO), αυτός που θα αναμετρηθεί με τον Ντούντα στον δεύτερο γύρο, τη 12η Ιουλίου.

Η νίκη του Τρσασκόφσκι, επίσης ηλικίας 48 ετών, θα κατάφερνε βαρύ πλήγμα στην κυβέρνηση του κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), η οποία προώθησε σειρά πολύ αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων, ειδικά στον τομέα του δικαστικού συστήματος.

Σύμφωνα με το PiS, οι μεταρρυθμίσεις αυτές ήταν απαραίτητες για να εξαλειφθεί η διαφορά στις τάξεις των δικαστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν επικρίνει τις μεταρρυθμίσεις της λαϊκιστικής πολωνικής κυβέρνησης, κρίνοντας πως υπονομεύουν τη δημοκρατία, τρεις δεκαετίες μετά την πτώση του κομμουνισμού.

Από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρεί την κυβέρνηση του PiS σύμμαχο-κλειδί στην Ευρώπη, έδωσε τις ευλογίες του στον Ντούντα αυτή την εβδομάδα.

Η επίσκεψη του αρχηγού του πολωνικού κράτους στον Λευκό Οίκο, η πρώτη ξένου ηγέτη στην έδρα της αμερικανικής προεδρίας αφότου άρχισε να εξαπλώνεται η πανδημία του κορωνοϊού, έγινε μόλις τέσσερις ημέρες πριν διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.

Η αναμέτρηση έχει σημαδευτεί ανεξίτηλα από την κρίση της πανδημίας, που υποχρέωσε τις αρχές να αναβάλουν την ψηφοφορία από τον Μάιο για τον τρέχοντα μήνα.

Έχει εξάλλου δημιουργηθεί ένα νέο, υβριδικό σύστημα που συνδυάζει τις επιστολικές με τις συμβατικές ψήφους, ώστε να αποφευχθούν νέες μολύνσεις.

Κατά τον επίσημο απολογισμό, στην Πολωνία καταγράφονται πάνω από 1.400 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 33.000 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Όμως το υπουργείο Υγείας έχει παραδεχθεί πως μπορεί να υπάρχουν ως και 1,6 εκατομμύρια αδιάγνωστες μολύνσεις στην Πολωνία των 38 εκατομμυρίων κατοίκων.

Υποσχέσεις και ρητορική εναντίον των ομοφυλόφιλων

Ο Ντούντα υποσχέθηκε στους Πολωνούς ότι θα υπερασπιστεί όλες τις κοινωνικές προόδους που επιτεύχθηκαν από το κυβερνών κόμμα, ανάμεσά τους τα οικογενειακά επιδόματα και την αύξηση των συντάξεων.

Πολλοί Πολωνοί φοβούνται την πρώτη ύφεση μετά το τέλος του κομμουνισμού, εξαιτίας της πανδημίας. Ο Ντούντα εξάλλου έπαιξε το χαρτί της ρητορικής εναντίον των ομοφυλόφιλων, στην προσπάθειά του να αλιεύσει ψήφους οπαδών κομμάτων της άκρας δεξιάς, σύμφωνα με αναλυτές.

Από την πλευρά του, ο Ραφάλ Τρσασκόφσκι, που έκανε εκστρατεία με το σύνθημα «Φτάνει πια», υπόσχεται να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Πολωνίας με τις Βρυξέλλες.

Αφότου ανέλαβαν την εξουσία το 2015, ο Ντούντα και το PiS άλλαξαν εκ βάθρων την πολωνική πολιτική και προκάλεσαν πολλές εντάσεις με την ΕΕ. Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 21:00 (τοπικές ώρες· από τις 08:00 ως τις 22:00 ώρες Ελλάδας).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης