Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι κατηγόρησε την Παρασκευή το Ανώτατο Δικαστήριο ότι διακινδυνεύει «να αποσταθεροποιήσει το δικαστικό σύστημα», σχολιάζοντας απόφαση του σώματος που ελήφθη την Πέμπτη.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θέτει σε αμφισβήτηση ένα σημαντικό τμήμα των αμφιλεγόμενων δικαστικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης της Βαρσοβίας κρίνοντας ότι οι 500 δικαστές οι οποίοι προήχθησαν στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος «δεν έχουν την εξουσιοδότηση» να συμμετέχουν στις συνθέσεις των οργάνων του πολωνικού δικαστικού συστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πολωνός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ζητεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο να κρίνει την εγκυρότητα αυτής της απόφασης.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ελέγχεται από τους δικαστές που ορίσθηκαν βάσει των μεταρρυθμίσεων που εισήγαγε στο πολωνικό δικαστικό σύστημα η κυβέρνηση του υπερσυντηρητικού Κόμματος του Δικαίου και της Δικαιοσύνης (PiS).

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο Πολωνός πρωθυπουργός εξήγησε ότι αυτή η «απαράδεκτη» απόφαση απειλεί να θέσει σε αμφισβήτηση πολλές δεκάδες χιλιάδες αποφάσεις που έχουν ληφθεί από δικαστές τους οποίους αφορά η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει ως στόχο «να διαλύσει τα θεμέλια του πολιτικού συστήματος» και «εισάγει ένα άνευ προηγουμένου χάος».

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Ανωτάτου Δικαστηρίου δικαστής Μισάλ Λασκόφσκι διευκρίνισε την Πέμπτη ότι η απόφαση δεν έχει αναδρομικό χαρακτήρα και δεν αφορά υποθέσεις η εκδίκαση των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η ετυμηγορία εφαρμόζεται ωστόσο σε όλες τις αποφάσεις οι οποίες έχουν ποτέ ληφθεί από το νέο πειθαρχικό δικαστήριο του Εθνικού Δικαστικού Συμβουλίου.

Οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε η Πολωνία του PiS από την ανάληψη της εξουσίας το 2015 καταγγέλλονται, έως και συναντούν την άρνηση εφαρμογής τους από μεγάλο μέρος των πολωνικών δικαστικών κύκλων, και επικρίνονται σφοδρά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μία νέα φάση ξεκίνησε την Παρασκευή στην Ε.Ε., όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναστείλει την εφαρμογή ενός νόμου ο οποίος ψηφίσθηκε αυτήν την εβδομάδα από το πολωνικό κοινοβούλιο με στόχο, σύμφωνα με την πολωνική αντιπολίτευση, την τιμωρία των δικαστών που τηρούν επικριτική στάση απέναντι στις μεταρρυθμίσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης