Oι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα που ίσχυε και στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015: Aν δηλαδή θα καταφέρει το κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που έχει ιδρύσει ο Ερντογάν να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.

Εάν ωστόσο το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου ληφθεί ως δεδομένο και ταυτόχρονα δοθεί βάση στις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει από τις 7 Ιουνίου μέχρι σήμερα, το πιθανότερο είναι να προκύψει πάλι παρόμοιο επακόλουθο. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεπώς το ερώτημα είναι τι θα γίνει αν επαναληφθεί το αποτέλεσμα του Ιουνίου. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που αναδείχθηκε πρώτο στις εκλογές του Ιουνίου, δεν επέτρεψε τον σχηματισμό κυβέρνησης για να οδηγηθεί η χώρα σε επαναληπτικές εκλογές, όπως και έγινε.

Η πόλωση που εντείνεται δείχνει ότι δεν έχουν αλλάξει και πολλά ως προς τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού.

Ήδη μάλιστα στελέχη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κάνουν λόγο για πραγματοποίηση τρίτων εκλογών μέσα σε λίγους μήνες, αν δεν αποκτήσει το κόμμα τους την αυτοδυναμία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό που μεγεθύνει την πόλωση είναι η στάση του κυβερνώντος κόμματος σε θέματα δημοκρατίας, δικαιωμάτων και ελευθεροτυπίας. Οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, ο διορισμός κυβερνητικών επιτρόπων σε μέσα ενημέρωσης του χώρου της αντιπολίτευσης και οι δηλώσεις αξιωματούχων του κυβερνώντος κόμματος ότι οι επιχειρήσεις εναντίον των αντιπολιτευόμενων μέσων θα συνεχιστεί, όλα αυτά προκαλούν την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο οι πολύ έντονες διαφορές μεταξύ των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης καθιστούν σχεδόν αδύνατη τη σύμπραξή τους για μια κυβέρνηση συνασπισμού, ακόμη κι αν αυτά τα τρία κόμματα μετά τις εκλογές έχουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό αφορά ιδιαίτερα στη στάση του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, το οποίο δεν δέχεται κάποιου είδους συνεργασία με το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών.

Συνεπώς τα ρεαλιστικά σενάρια αφορούν στη συνεργασία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ή με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ή με το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος.

Σε κάθε περίπτωση, εκτός από το ενδεχόμενο να πάρει αυτοδυναμία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το μετεκλογικό αδιέξοδο θεωρείται δεδομένο.

Με πληροφορίες από Αθηναϊκό Πρακτορείο
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

Διαβάστε επίσης:
Τουρκία: Παραμονή εκλογών με φραστικές βολές και ανοιχτά μέτωπα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης