Ένα «τέλος», τουλάχιστον προς το παρόν, στην καγκελαρία του αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, 18 μήνες αφότου ανέλαβε την ηγεσία της αυστριακής κυβέρνησης στις 18 Δεκεμβρίου 2017, έδωσε το απόγευμα η πλειοψηφία της αυστριακής Βουλής, υπερψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει νωρίτερα το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης κατά του συνόλου της αυστριακής κυβέρνησης και η οποία υποστηρίχθηκε από το μέχρι πρόσφατα συγκυβερνών με το Λαϊκό Κόμμα, ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η συζήτηση της οποίας ξεκίνησε το μεσημέρι και διήρκησε τρεις ώρες, είχε αποφασίσει μόλις το πρωί της Δευτέρας ομόφωνα η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, όπως ανακοίνωσε λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής, η αρχηγός τους Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ίδια πρότεινε έμμεσα ως μεταβατικό καγκελάριο, μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Γκέρχαρντ Χόλτσινγκερ, ζητώντας ταυτόχρονα μία «ανεξάρτητη, υπερκομματική κυβέρνηση τεχνοκρατών», ενώ διευκρίνιζε πως φυσικά την σχετική απόφαση θα λάβει ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Την υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας είχε αποφασίσει επίσης ομόφωνα από την πλευρά της, και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος των Ελευθέρων, το οποίο, έπειτα από τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού την περασμένη εβδομάδα, με την αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών και τις παραιτήσεις των υπόλοιπων υπουργών του, βρίσκεται πλέον στην αντιπολίτευση.

Η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ κατηγόρησε τον Σεμπάστιαν Κουρτς ότι με την πολιτική του ωθεί την Αυστρία για δεύτερη φορά σε εκλογές (σ.σ. η πρώτη ήταν, όταν ο Κουρτς, έπειτα από την εκλογή του ως αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, τον Μάιο του 2017, είχε καταγγείλει τον συνασπισμό του κόμματος του με τους Σοσιαλδημοκράτες), διότι, όπως τόνισε η ίδια, αυτός «δεν πήρε αυτά που ήθελε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, ο Κουρτς αντί να αναζητήσει τον διάλογο με την αντιπολίτευση, εν όψει της κρίσης που συνταράσσει τη χώρα από την προπερασμένη Παρασκευή (σ.σ. εξαιτίας του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς που προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Ελευθέρων), ο ίδιος ζητά επιτακτικά μόνον τη στήριξή της.

Η στάση του Κουρτς, ο οποίος, όπως η ίδια είπε, ποτέ δεν έχει αναζητήσει τον διάλογο με την αντιπολίτευση, είναι μοναδική στην ιστορία της Δεύτερης Αυστριακής Δημοκρατίας και χαρακτηρίζεται από «αήθη, αχαλίνωτη και ανεύθυνη αρπαγή εξουσίας», τόνισε η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος καγκελάριος, με σχετική χαλαρότητα και αντικρούοντας την κριτική που του ασκήθηκε τόσο από τους αρχηγούς όσο και από βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι κατανοεί τις εκδικητικές τοποθετήσεις τους, με τις οποίες, όπως ανέφερε, θέλουν να βελτιώσουν τη θέση τους εν όψει της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Όμως, όπως ισχυρίστηκε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, δεν μπορεί να κατανοήσει το γεγονός ότι, «ως αντίδραση στις χθεσινές Ευρωεκλογές» (σ.σ. με την αναμφισβήτητα μεγάλη νίκη του κόμματός του) η πρόταση δυσπιστίας εναντίον του στράφηκε στη συνέχεια εναντίον όλης της κυβέρνησής του.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς επανέλαβε με έμφαση τις γνωστές θέσεις που είχε διατυπώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι, έπειτα από επιθυμία του Αυστριακού προέδρου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, σχημάτισε μία «σταθερή μεταβατική κυβέρνηση, στην οποία μέχρι σήμερα δεν έχει ασκηθεί η παραμικρή κριτική».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης