Σε κατάσταση απόλυτης πολιτικής ρευστότητας βρίσκεται η Αλβανία, την ώρα που οι εντάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια κλιμακώνονται με επίκεντρο (τι άλλο;) το Κόσοβο.  

Σχεδόν τριάντα χρόνια έχουν περάσει από την πτώση του καθεστώτος Χότζα και η Αλβανία αδυνατεί να βρει δημοκρατικό βηματισμόΟι μεγάλες χώρες, κυρίως η Γαλλία και η Γερμανία, αναδιπλώνονται και αρνούνται πλέον να συναινέσουν στη διεύρυνση της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια, εξαιτίας κυρίως της πίεσης που ασκείται από ακροδεξιές δυνάμεις. Την ίδια ώρα, η Αλβανία οδεύει σταθερά προς το χάος και η Βόρεια Μακεδονία τηρεί στάση αναμονής, ενδεχομένως να κυριαρχεί και η απογοήτευση, γεγονός που δεν ξέρουμε πώς θα επηρεάσει το πολιτικό σκηνικό. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδόν τριάντα χρόνια έχουν περάσει από την πτώση του καθεστώτος Χότζα και η Αλβανία αδυνατεί να βρει δημοκρατικό βηματισμό. Αν όμως επρόκειτο για ένα εσωτερικό πρόβλημα, το κακό θα ήταν μικρό.

Ωστόσο, η Αλβανία έχει ανοιχτά μέτωπα με τις γειτονικές χώρες, κυρίως με την Ελλάδα και τη Σερβία, και η εσωτερική κρίση θα επηρεάσει και την εξωτερική της πολιτική, ενώ ο εθνικισμός της θα απογειωθεί. Η απόφαση του προέδρου Ιλίρ Μέτα να ακυρώσει τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών που είχαν προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης και η αντίδραση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα αναπόφευκτα οδηγούν σε πολιτική σύγκρουση με απρόβλεπτες διαστάσεις. Ήδη το πολιτικό σύστημα στην Αλβανία δεν λειτουργεί εδώ και μήνες. Η αντιπολίτευση του Μπερίσα πραγματοποιεί ανένδοτο αγώνα, αλλά σε κάθε περίπτωση η Αλβανία οδηγείται σε οπισθοδρόμηση. 

Η καθηλωμένη Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γερμανία και Γαλλία, η καθεμία για δικούς της λόγους, εγείρουν σοβαρές αντιρρήσεις σε μια απόφαση για έναν νέο κύκλο διεύρυνσης της Ε.Ε., εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 21 – 22 Ιουνίου. 

Η Γερμανία δηλώνει ότι δεν υπάρχει χρόνος για την «απαραίτητη τοποθέτηση» εκ μέρους της Μπούντεσταγκ, καθώς το θέμα δεν έχει περιληφθεί στην ατζέντα του γερμανικού Κοινοβουλίου. Η Γαλλία θεωρεί ότι με δεδομένη την άνοδο της Ακροδεξιάς, όπως αυτή καταγράφηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές, δεν είναι δυνατόν στην παρούσα χρονική στιγμή να εκδοθεί ένα κείμενο συμπερασμάτων που να θέτει θέμα έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
 
Είναι αυτονόητο ότι αν οι δύο χώρες δεν συναινέσουν και δεν βρουν μια κοινή θέση, συμπεράσματα δεν θα εκδοθούν και η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια θα επιδεινωθεί. Η Ε.Ε. θα μπει σε έναν νέο κύκλο, αντιμέτωπη με πλείστα προβλήματα και υπό συνεχή πίεση, καθώς τα ακροδεξιά κόμματα, ανεξάρτητα από τον βαθμό της θεσμικής επιρροής στην Ε.Ε., έχουν πλέον αρκετή ισχύ εντός των χωρών της Ένωσης, οπότε οι κυβερνήσεις θα κάνουν δεύτερες σκέψεις σε κάθε περίπτωση, είτε τίθενται ζητήματα διεύρυνσης είτε εμβάθυνσης, είτε σε ό,τι αφορά στον διεθνή ρόλο της Ε.Ε.

Δεκατρείς χώρες της Ε.Ε., κυρίως νέα μέλη από την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, καθώς και η Ιταλία και η Αυστρία, καταρτίζουν ένα non-paper που θα παρουσιαστεί στην Ε.Ε. των «28», σε μια προσπάθεια να αναβιώσει την αξιοπιστία του μπλοκ όσον αφορά στα σχέδια της διεύρυνσης, έχοντας κατά κύριο λόγο στον νου την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, γράφει η ιστοσελίδα EurΑctiv. Οι 13 αυτές χώρες είναι η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Κροατία, η Σλοβενία και η Μάλτα. Το έγγραφο θα παρουσιαστεί σε σημερινή συνεδρίαση των πρέσβεων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

«Η ιδέα είναι να ξεκινήσει μια έκκληση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία» δήλωσε διπλωμάτης μιας εκ των 13 χωρών στο EurActiv. «Είναι επίσης μια μορφή πίεσης, που θέλει να καταδείξει ότι το δίλημμα πόσο γρήγορα χρειαζόμαστε την εμβάθυνση της Ε.Ε. και τη διεύρυνση αργότερα είναι τεχνητό και εσφαλμένο. Εάν οι δύο διαδικασίες δεν προχωρήσουν παράλληλα, η Ε.Ε. σύντομα θα αντιμετωπίσει εκ νέου τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά δυστυχώς με έναν πιο απαιτητικό και επώδυνο τρόπο και για τις δύο πλευρές» ανέφερε η ίδια πηγή.

 Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η κρίση στα Τίρανα

Την άποψη ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας θα επηρεαστεί αρνητικά, εάν δεν διεξαχθούν οι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο εκλογές, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνάντησης που είχε στις Βρυξέλλες με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

«Ουδείς πρέπει να εμποδίζει τους πολίτες να εκφράζουν την πολιτική τους επιλογή» σχολίασε ο Γιούνκερ.

Σε ό,τι αφορά στη σύσταση της Επιτροπής για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία -όπως και με τη Β. Μακεδονία- ο Ζ.Κ. Γιούνκερ επανέλαβε ότι έρχεται σε συνέχεια της «αντικειμενικής αξιολόγησης» των μεταρρυθμίσεων που εφάρμοσε η χώρα και των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων που πέτυχε μεταξύ άλλων στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Όπως είπε, είναι γνωστές οι αντιρρήσεις κάποιων κρατών-μελών, ωστόσο υπογράμμισε ότι η Επιτροπή θα εξηγήσει σε αυτές τις χώρες ότι η Αλβανία έκανε το δικό της μέρος και πρέπει και η Ε.Ε. να ανταποκριθεί. Ωστόσο, επεσήμανε ότι δεν σταματάει η προσπάθεια τον Ιούνιο και ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος πρέπει να συνεχιστεί.

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι η Β. Μακεδονία και η Αλβανία δεν θα πρέπει να «χωριστούν» και ότι η Επιτροπή πρότεινε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και για τις δύο. Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας σημείωσε ότι είναι ώρα να δοθεί στην Αλβανία το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ότι αυτό δεν θα είναι το τέλος αλλά «μια νέα αρχή, ένα νέο κεφάλαιο».

Ο ίδιος δεν θέλησε να σχολιάσει τις εσωτερικές εξελίξεις, ωστόσο παρέπεμψε στη δήλωση του κ. Γιούνκερ ότι ενδεχόμενη ακύρωση των εκλογών του Ιουνίου θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Πόλεμος δηλώσεων Μέτα και Ράμα

Εν τω μεταξύ, με «πόλεμο» δηλώσεων μεταξύ του προέδρου της Αλβανίας και του πρωθυπουργού για τις δημοτικές εκλογές της 30ής Ιουνίου συνεχίσθηκε η πολιτική κρίση.

Στις κατηγορίες του προέδρου Μέτα ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση «είχαν κηρύξει την 30ή Ιουνίου ημέρα μάχης για ζωή ή θάνατο» και ήταν αυτός ο λόγος για τον οποίο αποφάσισε να ακυρώσει την ψηφοφορία, απάντησε από τις Βρυξέλλες με ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, δηλώνοντας πως οι εκλογές θα γίνουν κανονικά την προγραμματισμένη ημερομηνία.

Ως προς την απόφαση της κυβέρνησης να δρομολογήσει την καθαίρεση του Μέτα από τον προεδρικό θώκο ο ίδιος ο πρόεδρος επανέλαβε σε συνέντευξη Τύπου πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

Σχολιάζοντας τη δήλωσή του αυτή, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Ταουλάντ Μπάλα είπε ότι το κόμμα του δεν παραιτείται της προσπάθειας για την καθαίρεση του Ιλίρ Μέτα.

Zougla Newsroom

Πηγές: ΑP, EurΑctiv, Omegapress.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης