Η γέφυρα του Κερτς που ενώνει την Κριμαία με τη Ρωσία, με δυο οδοστρώματα και μια σιδηροδρομική γραμμή, χτυπήθηκε το πρωί του Σαββάτου με αποτέλεσμα να σημειωθεί μεγάλη έκρηξη και να τυλιχθεί στις φλόγες ένα τμήμα της κατασκευής. 

Όλα ωστόσο δείχνουν πως πρόκειται για χτύπημα άγνωστης μέχρι στιγμής προέλευσης. Σημειώνεται πως τους δύο τελευταίους μήνες, οι ουκρανικές δυνάμεις, είτε με πυραύλους, είτε με ντρόουν κατάφεραν ισχυρά πλήγματα κατά ρώσικων βάσεων στο έδαφος της Κριμαίας. Τα χτυπήματα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της ορατότητας ρωσικών αεροσκαφών, που έχουν τις βάσεις τους στη Κριμαία. Η γέφυρα, που κατασκευάστηκε με μεγάλο κόστος με εντολή του Ρώσου προέδρου, χρησιμεύει κυρίως για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού για τον ρωσικό στρατό που επιχειρεί στην Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ρωσική αντιτρομοκρατική επιτροπή ανακοίνωσε πως η πυρκαγιά στη γέφυρα οφειλόταν στην ανατίναξη οχήματος παγιδευμένου με εκρηκτικά, σύμφωνα και με τα πρακτορεία ειδήσεων της χώρας, προσθέτοντας πως το τμήμα της γέφυρας που χρησιμοποιείται από τα αυτοκίνητα έχει υποστεί ζημιά.

Η στιγμή της πολύ ισχυρής έκρηξης:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

«Στις 06:07 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο οδικό τμήμα της γέφυρας της Κριμαίας σημειώθηκε έκρηξη οχήματος παγιδευμένου με εκρηκτικά, που προκάλεσε πυρκαγιά σε επτά βαγόνια τρένου που κατευθυνόταν προς την Κριμαία», ανέφερε η επιτροπή.

Νωρίτερα, οι ρωσικές αρχές έκαναν λόγο για πυρκαγιά πάνω στην τεράστια γέφυρα αυτή, στο Στενό του Κερτς, που προκάλεσε διακοπή της κυκλοφορίας. «Δεξαμενή καυσίμων σιδηροδρομικού συρμού έπιασε φωτιά», ανέφερε ο οργανισμός σιδηροδρόμων της Κριμαίας.

Η γέφυρα, η οποία κατασκευάστηκε —με μεγάλο κόστος— κατ’ εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν, επιτρέπει τη μεταφορά ρωσικού στρατιωτικού υλικού στις δυνάμεις που επιχειρούν στην Ουκρανία. Την εγκαινίασε προσωπικά ο πρόεδρος Πούτιν το 2018, τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Ουκρανίας από τη Ρωσία.

Μέσω αυτής διέρχονται τόσο τρένα όσο και οχήματα και έχει καίριο ρόλο ως προς τη μεταφορά προσώπων και αγαθών σ τη χερσόνησο. Από την άλλη, για το Κίεβο αποτελεί μισητό σύμβολο της προσάρτησης της Κριμαίας.

Η Ρωσία διαβεβαίωνε πρόσφατα πως η γέφυρα είναι ασφαλής, παρά τον πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα είχε απειλήσει με αντίποινα την Ουκρανία αν οι δυνάμεις της αποπειραθούν να την καταστρέψουν.

Στην Κριμαία έχουν καταγραφεί αρκετές εκρήξεις τους τελευταίους μήνες, πιθανόν εξαιτίας ουκρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως η έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στη στρατιωτική βάση Τζάνκοϊ τον Αύγουστο, που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί οι τραυματισμοί ή θάνατοι από το περιστατικό. Η ατμομηχανή του τρένου και μέρος των βαγονιών ρυμουλκήθηκαν στον σταθμό Κερτς μετά την έκρηξη. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Θαλάσσιων και Ποτάμιων Μεταφορών της Ρωσίας ανέφερε ότι η φωτιά δεν έχει επηρεάσει τη ναυτιλία μέσω του στενού του Κερτς.

 

 

Βίντεο και εικόνες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τη γέφυρα στο στενό του Κερτς να φλέγεται:

 

 

 

 

Ο Πούτιν δίνει εντολή για επίσημη έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς στη γέφυρα της Κριμαίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για επίσημη έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς στη γέφυρα της Κριμαίας σήμερα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι ρωσικές αντιτρομοκρατικές αρχές ανακοίνωσαν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ότι φορτηγό εξερράγη στο οδικό τμήμα της γέφυρας, προκαλώντας φωτιά σε δεξαμενές καυσίμων ενός τρένου που κατευθυνόταν προς τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ο Βλαντίμιρ Κονστανίνοφ, επικεφαλής του κοινοβουλίου της Κριμαίας, δήλωσε σύμφωνα με το Interfax ότι «Ουκρανοί βάνδαλοι κατάφεραν να στραφούν προς τη γέφυρα της Κριμαίας με τα ματωμένα χέρια τους». «Τώρα έχουν κάτι για να περηφανεύονται», δήλωσε. «Στα 23 χρόνια οικονομικής δραστηριότητάς τους απέτυχαν να οικοδομήσουν κάτι αξιοπρόσεκτο στην Κριμαία, αλλά (τώρα) κατάφεραν να καταστρέψουν το οδικό κομμάτι της ρωσικής γέφυρας». Ο Κονσταντίνοφ δήλωσε ότι η ζημιά «δεν είναι σοβαρή» και θα αποκατασταθεί γρήγορα.

«Οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί» δηλώνει σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου αναφερόμενος στην έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, τόνισε μέσω Twitter, αναφερόμενος στις αντιφατικές πληροφορίες για έκρηξη ή πυρκαγιά σήμερα που προκάλεσε ζημιές στη γέφυρα η οποία συνδέει τη ρωσική ενδοχώρα με την κατεχόμενη ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, ότι αυτή είναι μόνο «η αρχή», χωρίς ωστόσο να πει άμεσα πως η Ουκρανία αναλαμβάνει την ευθύνη.

«Οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί, οτιδήποτε κλεμμένο πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία, η Ρωσία πρέπει να εκδιωχθεί από οτιδήποτε κατέχει», ανέφερε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Αντρίι Γερμάκ, ανήρτησε ένα emoji στο Twitter που εικονίζει μια γέφυρα μέσα σε σύννεφα καπνού.

Ο επικεφαλής του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Ολέξι Ντανίλοφ ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο με την πυρκαγιά στη γέφυρα συνοδευόμενο από ένα βίντεο της Μέριλιν Μονρόε που τραγούδα “Happy birthday, Mr President” (Χρόνια πολλά κ. πρόεδρε). Ο Πούτιν έγινε χθες 70 ετών.

«Χρόνια πολλά κύριε πρόεδρε», λέει στον Πούτιν Ουκρανός αξιωματούχος

O Oleksiy Danilov, ανώτατος αξιωματούχος Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, έγραψε: «Καλημέρα Ουκρανία!», σε μια ανάρτηση που συνοδεύεται από βίντεο με τη φωτιά στη γέφυρα Κερτς δίπλα από τη Μέριλιν Μονρόε να τραγουδά «χρόνια πολλά κύριε πρόεδρε», σε μια σαφή αναφορά στα γενέθλια του Πούτιν.

Επίσης, Ουκρανός αξιωματούχος, χωρίς να επιβεβαιώνει -αλλά ούτε να αρνείται- ότι οι δυνάμεις του Κιέβου βρίσκονται πίσω από την έκρηξη, είπε στους New York Times: «Ο Πούτιν πρέπει να είναι χαρούμενος. Δεν παίρνουν όλοι ένα τόσο ακριβό δώρο στα γενέθλιά τους.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης