Ο Ντόναλντ Τραμπ αγαπά να μιλά για τον τερματισμό των ατελείωτων αμερικανικών πολέμων που κληρονόμησε ως πρόεδρος. Κάνει συχνά tweets κατηγορώντας ασταμάτητα τους προκατόχους του για τα πολεμικά λάθη τους.

Παρόλο όμως που ο Τραμπ μιλάει πάρα πολύ για τους ατελείωτους πολέμους, δεν κάνει κάτι ουσιαστικό για να τους τερματίσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσίασε τη Δευτέρα συγκεχυμένη περιγραφή των προτεραιοτήτων εξωτερικής πολιτικής του –ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων- επιμένοντας ότι εργάζεται για να φέρει «πίσω στο σπίτι» τους Αμερικανούς στρατιώτες, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται σύντομα να εισέλθουν σε νέες στρατιωτικές συγκρούσεις.

Ο Τραμπ απείλησε ειδικά να πλήξει το Ιράν, «όπως ουδέποτε είχαν χτυπήσει οι ΗΠΑ προηγουμένως», εάν το καθεστώς της Τεχεράνης προκαλέσει την Ουάσινγκτον.

«Προσπαθώ να βγω από τους πολέμους. Αλλά μπορεί να χρειαστεί να πάμε και σε πολέμους. ΕΝΤΑΞΕΙ;» Δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι παρατηρήσεις του προέδρου των ΗΠΑ γίνονται καθώς η διακυβέρνησή του αντιμετωπίζει κλιμακούμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή και ταυτόχρονα στέλνει κι άλλα στρατεύματα στην περιοχή.

Από την άλλη, η οδηγία του Τραμπ να αποσύρει μέλη της αμερικανικής αποστολής από τη Συρία έχει αναγκάσει τους νομοθέτες του Κογκρέσου και τους αξιωματούχους του Πενταγώνου να λάβουν υπ’ όψιν την απειλή της ενδεχόμενης αναζωπύρωσης από ισλαμιστές τζιχαντιστές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Ο Τραμπ τα γύρισε και έστειλε επιπλέον 2.000 στρατεύματα στη Σαουδική Αραβία για να τους βοηθήσει να υπερασπιστούν εναντίον του Ιράν και τους Χούθι στην Υεμένη, αλλά και ενδεχομένως από εσωτερικούς πολιτικούς αντιπάλους του σαουδαραβικού καθεστώτος.

Στην πραγματικότητα, η διακυβέρνηση Τραμπ έχει αναπτύξει 14.000 επιπλέον στρατεύματα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή από την άνοιξη.

Παρατηρητές υποστηρίζουν πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται περισσότερο επικεντρωμένος στο να προκαλέσει νέες πυρκαγιές παρά να τις σβήσει.

Τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ υποσχέθηκε μεγάλη συμφωνία με τους Ταλιμπάν που θα επέτρεπε την αποχώρηση Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν. Αλλά αυτό δεν συνέβη.

Και τι γίνεται με το σχέδιο Kushner που υποτίθεται ότι θα σταματήσει την ατελείωτη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης;

Όσο για τις αντιπολεμικές εκστρατείες στην Αφρική; Ο Τραμπ διέταξε 10% μείωση των δυνάμεων στην ήπειρο έως το 2022, αλλά οι συνολικές δυνάμεις υπό την Αφρικανική Διοίκηση σχεδόν διπλασιάστηκαν από το 2017 έως το 2018.

Κάπως έτσι ο Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύεται να σταματήσει τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε «ατελείωτους πολέμους».

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

Πληροφορίες από  Politico και Foreign Policy In Focus

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης