Η Τουρκία επιδιώκει να διεξάγει εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν στα εθνικά τους νομίσματα, παραμερίζοντας τον ρόλο που έχει το δολάριο ως νόμισμα διεθνών συναλλαγών.

Σε ομιλία του το Σάββατο κατά τα εγκαίνια μεγάλου πολυκαταστήματος στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε πως έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, να γίνεται η ανταλλαγή προϊόντων ανάμεσα στις δύο χώρες σε τοπικά νομίσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Έχω προτείνει στον πρόεδρο Πούτιν να πραγματοποιούμε τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών στα εθνικά νομίσματα. Για τις όποιες αγορές κάνω, θα πληρώνω με ρωσικά ρούβλια και για τις όποιες πωλήσεις κάνουν θα πληρώνουν με τουρκικές λίρες».

Όπως πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος την ίδια πρόταση έκανε στην Κίνα και το Ιράν. «Έχουμε ήδη δώσει οδηγίες στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας και θα προσπαθήσουμε να (δρομοληγούν οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να) εφαρμόσουμε τα παραπάνω».

Είπε ακόμη ότι κάλεσε τον τουρκικό λαό να μετατρέψει τις αποταμιεύσεις που έχει σε δολάρια σε χρυσό και τουρκικές λίρες, «εναντίον εκείνων που θέλουν να μας καταστρέψουν». Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης μετέτρεψε ήδη σε λίρες τα αποθέματά του.

Το κύριο τουρκικό χρηματιστήριο «Borsa Istanbul» είναι το πρώτο τουρκικό οικονομικό ίδρυμα που αμέσως μετά την προτροπή Ερντογάν να αρχίσει ο πόλεμος εναντίον του δολαρίου, ανακοίνωσε ότι στο εξής όλα του τα αποθεματικά θα μετατρέπονται σε λίρες Τουρκίας και όλες οι χρηματιστηριακές συναλλαγές θα γίνονται αποκλειστικά σε τοπικό νόμισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



Καλπάζει το δολάριο απέναντι στην τουρκική λίρα
 
Η τιμή του αερικάνικου δολαρίου έφτασε σε ιστορικά υψηλά την 1η Δεκεμβρίου και ανταλασσόταν με 3.4998 τουρκικές λίρες. Παράλληλα και το ευρώ σημείωνε άνοδο-ρεκόρ φτάνοντας τις 3.7162 λίρες. Το τουρκικό χρηματιστήριο σημείωνε την ίδια ημέρα πτώση 2%.

Η άσχημη κατάσταση της τουρκικής οικονομίας αποδίδεται από τους Τούρκους οικονομικούς αξιωματούχους και τον υπουργό Εργασίας Mehmet Müezzinoğlu στις επιθετικές δράσεις ξένων χρηματιστηριακών παραγόντων. Αυτή η εκτίμηση ωστόσο ίσως στοχεύει να δικαιολογηθεί η τπώση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων στα 377 δολάρια το 2017.

Σημειώνεται ότι ο μισθός στις αρχές του 2008 ανερχόταν στα 414 δολάρια.

(σ.σ.: Άσχετο (;) αλλά να θυμίσουμε πως ένας από τους λόγους που έγινε η αμερικανο-βρετανική εισβολή εναντίον του Ιράκ ήταν η απόφαση του αλήστου μνήμης Σαντάμ Χουσεΐν να ορίσει πως στο εξής η αγορά ιρακινού πετρέλαιου θα γίνεται με ευρώ και όχι δολάρια…)

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης