Το Ιράν ξεκίνησε αιφνιδιαστικά και απροειδοποίητα μεγάλης κλίμακας ασκήσεις πολιτικής άμυνας αντιμετώπισης βομβαρδισμών από τη γη και τον αέρα στην Τεχεράνη, όπως και αντιμετώπισης μιας επίθεσης με πυρηνικά, στον απόηχο της κλιμάκωσης της κρίσης με τις ΗΠΑ έπειτα από την κατάρριψη του αμερικάνικου κατασκοπευτικού drone. 

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στην Τεχεράνη και ο σκοπός της είναι να δοκιμαστεί η ετοιμότητα του αμυντικού μηχανισμού της χώρας, απέναντι σε αυτό που περιγράφεται γενικά ως «πιθανός μαζικός βομβαρδισμός» και «γεγονότα έκθεσης σε ραδιενέργεια», ώστε να δοκιμαστεί επίσης και η μαζική εκκένωση περιοχών από τους πολίτες, αποφεύγοντας τον πανικό. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό για πόση ώρα διήρκεσε η άσκηση και σε ποιες περιοχές της Τεχεράνης πραγματοποιήθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα αυτά συμβαίνουν στον απόηχο της κλιμάκωσης της κρίσης, σε συνέχεια της κατάρριψης του αμερικάνικου κατασκοπευτικού drone από την Τεχεράνη, με τον πρόεδρο Τραμπ να αφήνει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο στρατιωτικών αντιποίνων, και τους Ιρανούς να ξεκινούν σήμερα προετοιμασία αντιμετώπισης… εισβολής.

Αμέσως μόλις ο Τραμπ ενημερώθηκε επίσημα για την κατάρριψη του drone, με τουίτ του έγραψε λακωνικά πως «το Ιράν έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος», για να προσθέσει λίγο αργότερα απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα βομβαρδίσει το Ιράν, πως “σύντομα θα το μάθετε”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι το αεροσκάφος αυτό καταρρίφθηκε σε διεθνή εναέριο χώρο ενώ η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι το MQ-4C Triton του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού παραβίασε τον εναέριο χώρο του Ιράν. Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, τόνισε ότι τα συντρίμμια του drone βρίσκονται σε διεθνή ύδατα στα Στενά του Χορμούζ και στην περιοχή αυτήν έχουν σταλεί ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

Με κόκκινο χρώμα το σημείο εκτόξευσης του ιρανικού πυραύλου. Με μπλε, η τοποθεσία όπου καταρρίφθηκε το drone

Φωτογραφία από την κατάρριψη του αμερικανικού drone που μετέδωσε το IRNA

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, απεικονίζεται η εκτόξευση του ιρανικού πυραύλου που κατέρριψε το αμερικάνικο drone στον Περσικό Κόλπο.

 

 

Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα κατά του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου και της χρήσης στρατιωτικής ισχύος. Ο Πομπέο είχε καταστήσει σαφές ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα προσφύγει στην νομοθετική εξουσία για να έχει την εξουσιοδότηση να προβεί σε στρατιωτικές ενέργειες κατά του Ιράν, προτάσσοντας την υπεράσπιση των αμερικανικών συμφερόντων.

Το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) η αμερικανική κυβέρνηση κάλεσε τα κορυφαία στελέχη του Κογκρέσου στον Λευκό Οίκο για μια ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Ιράν. 

Τη Δευτέρα το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει την αποστολή 1.000 αμερικανών στρατιωτικών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής λόγω της κατάστασης με το Ιράν, ενώ την Πέμπτη ανακοίνωσε ότι αποστέλλει στην περιοχή συστοιχίες Patriot, και μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη.

Πάντως τους τόνους προσπάθησε να ρίξει η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, που δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία διάθεση να πάνε σε πόλεμο με το Ιράν.

Η πρόεδρος της Βουλής είπε σε δημοσιογράφους ότι 20 βουλευτές θα λάβουν ενημέρωση για να μάθουν περισσότερα για το περιστατικό. «Πιστεύω ότι είναι μια επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε η Πελόζι.

«Πρέπει να φανούμε δυνατοί και με στρατηγική για τον τρόπο που θα προστατέψουμε τα συμφέροντά μας. Παράλληλα δεν μπορούμε να είμαστε απερίσκεπτοι στο τι κάνουμε, οπότε θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι έχουν να πουν», συμπλήρωσε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Δεν πιστεύω ότι ο πρόεδρος επιθυμεί να πάει σε πόλεμο. Δεν υπάρχει διάθεση στην χώρα μας να πάμε σε πόλεμο», συμπλήρωσε.

Η Δημοκρατική πρόεδρος τόνισε ότι οι εντάσεις στην περιοχή είναι υψηλές και εξέφρασε την ανησυχία ότι «ένας λανθασμένος υπολογισμός από την μία ή την άλλη πλευρά μπορεί να προκαλέσει κάτι πολύ κακό».

Οι Ιρανοί κατηγορούν τις ΗΠΑ και προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Ζαρίφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι λένε ψέματα, διαμηνύοντας ότι θα μεταφέρει το ζήτημα στα Ηνωμένα Έθνη.

«Οι ΗΠΑ διεξάγουν οικονομική τρομοκρατία ενάντια στο Ιράν (σ.σ. χρησιμοποιώντας το hastag #EconomicTerrorism), κάνουν μυστικές δράσεις εναντίον μας και τώρα παραβιάζουν την επικράτειά μας. Δεν επιδιώκουμε πόλεμο, αλλά θα υπερασπιστούμε με ζήλο τον εναέριο χώρο μας, τα εδάφη και τα χωρικά μας ύδατα. Θα μεταφέρουμε αυτή την νέα επιθετική ενέργεια στα Ηνωμένα Έθνη και θα δείξουμε ότι οι ΗΠΑ ψεύδονται όταν μιλούν για διεθνή ύδατα», τόνισε με tweet ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

Παρέμβαση Πούτιν: «Η χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά του Ιράν θα είναι καταστροφή»

Αν οι ΗΠΑ κάνουν χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά του Ιράν, αυτό θα καταλήξει σε καταστροφή, ενώ θα είναι πολύ δύσκολο να υπολογισθούν οι συνέπειες μιας στρατιωτικής επέμβασης. Την εκτίμηση αυτή έκανε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης απευθείας τηλεοπτικής επικοινωνίας του με τον ρωσικό λαό.

«Αυτό (η χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά του Ιράν) θα ήταν καταστροφή για την περιοχή τουλάχιστον, επειδή θα οδηγούσε στην έξαρση της βίας και ίσως μεταξύ άλλων και στην αύξηση του αριθμού των προσφύγων από αυτή την περιοχή» δήλωσε ο Βλ. Πούτιν και προσέθεσε: « Για εκείνους που θα προέβαιναν σε τέτοιους είδους απόπειρες, κάτι που είναι επίσης πιθανό, θα υπήρχαν οδυνηρές συνέπειες, γιατί είναι δύσκολο να παραγνωρίσει κάποιος αυτό που θα επακολουθήσει σε περίπτωση χρήσης στρατιωτικής ισχύος».

«Το Ιράν είναι σιιτική χώρα, ακόμη και στον ισλαμικό κόσμο θεωρούν ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι ικανοί να προσχωρήσουν έως τα άκρα αν πρόκειται να υπερασπισθούν την χώρα τους. Όμως το πως θα εκδηλωθούν αυτές οι ακραίες αντιδράσεις, είναι κάτι που κανείς δεν γνωρίζει και είναι δύσκολο να ειπωθεί ποιόν θα πλήξουν. Θα ήθελα πολύ τα γεγονότα να μη εξελιχθούν με βάση αυτό το σενάριο ανέφερε ο Πούτιν.

ΗΠΑ-Ιράν: 2,5 μήνες συνεχούς κλιμάκωσης σε διπλωματικό και στρατιωτικό πεδίο

Ακολουθεί ένα χρονολόγιο των βασικών σταθμών τους τελευταίους 2,5 μήνες της κλιμάκωσης των εντάσεων σε διπλωματικό και στρατιωτικό πεδίο ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, ένα χρόνο και πλέον μετά από τη μονομερή απόσυρση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που υπεγράφη το 2015 και της εκστρατείας άσκησης «μέγιστης πίεσης» της αμερικανικής κυβέρνησης προς την Ισλαμική Δημοκρατία.

 Χρονολόγιο:

 8 Απριλίου: Ο Αμερικανός Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης ξένη τρομοκρατική οργάνωση, ένα βήμα χωρίς προηγούμενο που προκάλεσε την καταδίκη του Ιράν και ανησυχίες για ενδεχόμενες επιθέσεις αντιποίνων σε δυνάμεις των ΗΠΑ. Η Τεχεράνη αντιδρά και χαρακτηρίζει την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) τρομοκρατική οργάνωση και την κυβέρνηση των ΗΠΑ χρηματοδότη της τρομοκρατίας.

 5 Μαΐου: Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν ένα αεροπλανοφόρο, τη δύναμη κρούσης που σχηματίζουν τα πλοία συνοδείας του και μια ειδική πτέρυγα βομβαρδιστικών στη Μέση Ανατολή, για να στείλουν το «σαφές μήνυμα» στο Ιράν πως οποιαδήποτε «επίθεση» από πλευράς του εναντίον αμερικανικών συμφερόντων ή συμμάχων της Ουάσινγκτον στην περιοχή θα αντιμετωπιστεί με «αμείλικτη δύναμη».

 8 Μαΐου: Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Βαγδάτη για να συζητήσει με τις ιρακινές αρχές, «πληροφορίες που καταδεικνύουν μια κλιμάκωση των δραστηριοτήτων του Ιράν».

 8 Μαΐου: Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί ανακοινώνει ότι η Τεχεράνη ξεκινά να μειώνει τη συμμόρφωσή της προς τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του 2015. Διαμηνύει ότι αν οι μεγάλες δυνάμεις δεν προστατεύσουν μέσα σε 60 ημέρες την οικονομία του Ιράν από τις αμερικανικές κυρώσεις, η Τεχεράνη θα αρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε υψηλότερο βαθμό.

 12 Μαΐου: Η Ουάσινγκτον εκδίδει ταξιδιωτική οδηγία συμβουλεύοντας τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στο Ιράκ, ή να κρατούν χαμηλό προφίλ αν βρεθούν στη χώρα αυτή.

 13 Μαΐου: Τέσσερα πλοία, ανάμεσά τους δύο σαουδαραβικά δεξαμενόπλοια, γίνονται στόχος «επίθεσης δολιοφθορέων» στα ανοικτά των ακτών της Φουτζέιρα, που ανήκει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Τραμπ δηλώνει ότι το Ιράν μπορεί να βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις.

 14 Μαΐου: Δύο σταθμοί άντλησης πετρελαίου γίνονται στόχος επίθεσης από μη επανδρωμένα αεροσκάφη κοντά στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, ανακοινώσει το Ριάντ και επιρρίπτει την ευθύνη στους σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που φέρουν τη στήριξη του Ιράν.

 15 Μαΐου: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά από το «μη απαραίτητο αμερικανικό προσωπικό» να αποχωρήσει από το Ιράκ, ενώ οι πρεσβείες των ΗΑΕ και του Λιβάνου καλούν τους Αμερικανούς υπηκόους να «διατηρήσουν υψηλό βαθμό επαγρύπνησης».

 24 Μαΐου: Το Πεντάγωνο ανακοινώνει την αποστολή 1.500 επιπλέον αμερικανικών στρατευμάτων στην Μέση Ανατολή. Έχουν προηγηθεί η ανάπτυξη από τις ΗΠΑ στον Κόλπο αεροπλανοφόρου με τη δύναμη κρούσης του, συστοιχιών αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot, στρατηγικών βομβαρδιστικών και ενός αποβατικού πλοίου με αμφίβια οχήματα. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πως έχει «ενδείξεις» για την προετοιμασία «επιθέσεων» εναντίον αμερικανικών συμφερόντων ή προσωπικού από μέρους του Ιράν.

 13 Ιουνίου: Δύο δεξαμενόπλοια στον κόλπο του Ομάν δέχονται επίθεση κοντά στο στρατηγικής σημασίας Στενό της Χορμούζ. Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν. Η Τεχεράνη αρνείται κάθε εμπλοκή.

 17 Ιουνίου: Το Ιράν ανακοινώνει ότι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα ξεπεράσει το διεθνώς συμφωνημένο όριο του αποθέματός του σε ουράνιο χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού (LEU).

 17 Ιουνίου: Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατηγορεί το Ιράν για τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια στον κόλπο του Ομάν.

 18 Ιουνίου: Ο (τέως σήμερα) υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν ανακοινώνει την ανάπτυξη περίπου 1.000 επιπλέον αμερικανών στρατιωτικών στη Μέση Ανατολή, με «αμυντικούς σκοπούς».

 20 Ιουνίου: Οι Φρουροί της Επανάστασης και το Ιράν αναφέρουν ότι κατέρριψαν ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που παραβίασε τον εναέριο χώρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Η Ουάσινγκτον απαντά ότι το drone πραγματοποιούσε πτήση σε διεθνή εναέριο χώρο και μιλά για απρόκλητη επίθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης