Πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ υπό τη συνοδεία ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Θάλασσα του Μπαρέντς

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 5 Μαΐου 2020, 00:57
Πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ υπό τη συνοδεία ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Θάλασσα του Μπαρέντς

Πλοία του ρωσικού Στόλου της Βόρειας Θάλασσας συνοδεύουν πολεμικά πλοία του αμερικανικού και βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού που εισήλθαν το πρωί της Δευτέρας στη Θάλασσα του Μπαρέντς, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ότι τέσσερα πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και του βρετανικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού εισήλθαν στην Θάλασσα του Μπαρέντς για να πραγματοποιήσουν ναυτικές ασκήσεις ασφαλείας σε λεγόμενες δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες πάνω από τον Αρκτικό κύκλο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι πλοία επιφανείας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού δεν έχουν επιχειρήσει στη Θάλασσα του Μπαρέντς από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ενημερωθεί την 1η Μαΐου «σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν παρερμηνείες, να περιορισθεί ο κίνδυνος και να αποφευχθεί μια ακούσια κλιμάκωση».

Ο ρωσικός Στόλος της Βόρειας Θάλασσας στον οποίον ανήκουν πολεμικά πυρηνοκίνητα πλοία και υποβρύχια, σταθμεύει κοντά στην πόλη Μούρμανσκ, στα νερά της Χερσονήσου Κόλα, σ’ ένα φιόρδ που έχει έξοδο στη Θάλασσα του Μπαρέντς.

Η αμερικανό -βρετανική απόφαση για την διεξαγωγή ναυτικών ασκήσεων στη Θάλασσα του Μπαρέντς, σχετίζεται με την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην Αρκτική, μια περιοχή που θεωρείται από στρατηγική απόψεως ζωτικής σημασίας λόγω των τεράστιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων που διαθέτει, της ενεργοποίησης της ναυτιλιακής διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας και της γεωπολιτικής και αμυντικής σημασίας της.

Πηγή φωτογραφίας: ΝΒC News

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 5 Μαΐου 2020, 00:58