Π.Ο.Υ: Η πανδημία έπληξε και την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2020, 15:19
Π.Ο.Υ: Η πανδημία έπληξε και την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας

Οι υπηρεσίες για τους ψυχικά ασθενείς και τους ουσιοεξαρτημένους διαταράχθηκαν σε όλο τον κόσμο στη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 και η ασθένεια αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω ψυχική δυσφορία για πολλούς, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.).

Μόνο το 7% των 134 χωρών που απάντησαν στην έρευνα του Π.Ο.Υ. ανέφεραν πως όλες οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας λειτουργούσαν πλήρως, με το 93% να καταγράφει μειωμένη παροχή υπηρεσιών για διάφορες διαταραχές, ανέφερε ο οργανισμός.

«Πιστεύουμε πως αυτή είναι μια ξεχασμένη πλευρά του COVID-19, με την έννοια ότι μέρος των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε είναι εκείνη ενός ιστορικά υποχρηματοδοτούμενου τομέα» δήλωσε η Ντέβορα Κέστελ, διευθύντρια του Τμήματος Ψυχικής Υγείας και Χρήσης Ουσιών, σε συνέντευξη Τύπου.

Μόνο το 17% των χωρών έχουν διασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση για δραστηριότητες που θα υποστηρίζουν τις αυξανόμενες ανάγκες ψυχικής υγείας στη διάρκεια της πανδημίας, είπε.

«Εκτιμούμε και η προκαταρκτική πληροφόρηση που έχουμε μας λέει ότι μπορεί να υπάρξει μια αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων με ψυχικές, νευρολογικές και σχετιζόμενες με κατάχρηση ουσιών καταστάσεις που θα απαιτήσουν προσοχή» δήλωσε η Κέστελ.

Όμως ο Π.Ο.Υ. δεν διαθέτει στοιχεία για συνέπειες που απειλούν τη ζωή, περιλαμβανομένων τυχόν αυξημένων ποσοστών αυτοκτονιών, επιληπτικών κρίσεων ή μη διαχειρίσιμης εξάρτησης από οπιοειδή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολική δόση, είπε.

Πολλές χώρες, ιδίως εκείνες χαμηλού εισοδήματος, διατήρησαν τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας που προσφέρονταν από τα γενικά νοσοκομεία που παρέμειναν ανοιχτά, όμως πολλοί ασθενείς αντιμετώπισαν άλλες προκλήσεις, ανέφερε ο Π.Ο.Υ. στην πρώτη αποτίμησή του.

«Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί καταγράφηκαν ως η πιο κοινή αιτία της διαταραχής στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας για το 73% των χωρών χαμηλού εισοδήματος» είπε η Κέστελ.

Υπηρεσίες σε εξωτερικούς ασθενείς και στη βάση της κοινότητας, κυρίως σε χώρες μεσαίου και υψηλού εισοδήματος, επηρεάστηκαν περισσότερο, ανέφερε ο Π.Ο.Υ.

Όμως πολλές πλουσιότερες χώρες έκαναν χρήση της τηλεϊατρικής και των τεχνολογιών για να παρακολουθούν ψυχικά ασθενείς, ανέφερε ο οργανισμός.

«Βλέπουμε μια καλύτερη κάλυψη εναλλακτικών υπηρεσιών σε χώρες υψηλού εισοδήματος και θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε κάποιου είδους εναλλακτική» είπε η Κέστελ.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2020, 15:25