Π.Ο.Υ.: Η ασφάλεια ενός πιθανού εμβολίου κατά του κορωνοϊού αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2020, 12:29
Π.Ο.Υ.: Η ασφάλεια ενός πιθανού εμβολίου κατά του κορωνοϊού αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα

Η ασφάλεια ενός πιθανού εμβολίου κατά του COVID-19 είναι «πάνω από όλα», δήλωσε σήμερα η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), μετά την αναστολή των δοκιμών του πειραματικού εμβολίου της AstraZeneca, τουλάχιστον προσωρινά, λόγω ανησυχιών για παρενέργειες.

«Επειδή μιλάμε για ταχύτητα (...) δεν σημαίνει ότι αρχίζουμε τους συμβιβασμούς ή κάνουμε εκπτώσεις στην αξιολόγηση που θα κάναμε υπό φυσιολογικές συνθήκες» ανέφερε σε εκδήλωση μέσων κοινωνικής δικτύωσης η επικεφαλής επιστήμονας του Π.Ο.Υ. Σούμια Σουαμινάθαν.

«Επιβάλλεται ακόμη η διαδικασία να ακολουθεί τους κανόνες του παιχνιδιού. Για τα φάρμακα και τα εμβόλια που χορηγούνται στους ανθρώπους, οφείλεις να εξετάζεις την ασφάλειά τους πάνω από όλα» σημείωσε.

Αξιωματούχοι του Π.Ο.Υ. δεν έχουν προς το παρόν απαντήσει άμεσα σε ερωτήσεις του Reuters για την κίνηση της AstraZeneca να αναστείλει τις παγκόσμιες δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων δοκιμών τελικού σταδίου, του πειραματικού της εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, λόγω μιας ανεξήγητης ασθένειας σε έναν μετέχοντα στη μελέτη.

Δεν αποτελεί απαραιτήτως οπισθοδρόμηση η αναστολή των δοκιμών, δηλώνει ο υπουργός Υγείας Χάνκοκ

Η απόφαση της AstraZeneca να αναστείλει τις δοκιμές του πειραματικού της εμβολίου κατά του COVID-19 είναι προφανώς μια πρόκληση, αλλά δεν σημαίνει απαραιτήτως οπισθοδρόμηση στις προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίου, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

«Αποτελεί ολοφάνερα μια πρόκληση σε αυτή τη συγκεκριμένη δοκιμή εμβολίου» ανέφερε ο Χάνκοκ, απαντώντας σε ερώτηση για την αναστολή των δοκιμών. «Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στο εμβόλιο της Οξφόρδης» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν αυτό θα προκαλέσει μια οπισθοδρόμηση στη διαδικασία ανάπτυξης του εμβολίου, ο Χάνκοκ απάντησε: «Όχι απαραίτητα, αυτό εξαρτάται από το τι θα βρουν όταν θα κάνουν την έρευνα».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2020, 14:00