Πλωτά νησάκια γεμάτα βλάστηση

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019, 04:52
Πλωτά νησάκια γεμάτα βλάστηση

Επιφάνειες καλυμμένες με πράσινο και δέντρα, εκ πρώτης όψεως θυμίζουν μικρά νησάκια, αν και με μια πιο προσεκτική ματιά δεν είναι αυτό που φαίνονται.

Πρόκειται για ένα περίεργο φαινόμενο που παρατηρείται σε αρκετά μέρη του κόσμου και αποτελείται από υδρόβια φυτά, λάσπη κι άλλα απόβλητα, ικανά να υποστηρίξουν μια ποικίλη υδάτινη κοινότητα θυμίζοντας μικρά πλωτά νησάκια. Οι σχηματισμοί αυτοί τείνουν να δημιουργούνται όταν φυτά και καλάμια που έχουν τις ρίζες τους στο νερό σπάνε εξαιτίας κάποιας καταιγίδας και γίνονται αυτόνομες μάζες που καταλήγουν να επιπλέουν στο νερό και να δημιουργούν ένα περίεργο θέαμα. Κάποια από αυτά τα πλωτά νησιά από φυτά και δέντρα μπορεί να έχουν διάρκεια ζωής λίγους μήνες, ενώ άλλα μπορεί να υπάρχουν ακόμα και για χρόνια. Αυτό που τα κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακά είναι ότι κινούνται μόνα τους πάνω στο νερό αλλάζοντας κατεύθυνση.

Ένας χρήστης του διαδικτύου έχοντας την ευκαιρία να δει από κοντά έναν τέτοιο σχηματισμό αλλά και να κολυμπήσει κοντά του επεσήμανε ότι πρόκειται για κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Καθώς βρέθηκε να κολυμπάει δίπλα σε ένα τέτοιο πλωτό νησί στη Νορβηγία, διαπίστωσε ότι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας το μήκος τους έφτανε τα 2,5-3 μέτρα, ενώ πάνω από αυτήν τα 20 μόλις εκατοστά.

Αν και τα πλωτά νησιά βρίσκονται συνήθως σε περιοχές γλυκού νερού, υπάρχουν επίσης μερικές καταγεγραμμένες περιπτώσεις αυτών των ασυνήθιστων μαζών που εμφανίζονται στη θάλασσα.

Πηγή: perierga.gr

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019, 04:52