Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε τα ξημερώματα της Κυριακής, πολλά πλήγματα εναντίον θέσεων του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα εναντίον του νότιου Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το ισραηλινό επιτελείο έκανε λόγο περί εκτόξευσης δύο ρουκετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγη ώρα αργότερα, μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα και άρματα μάχης «έπληξαν» θέσεις της Χαμάς, ανέφερε το επιτελείο μέσω της πλατφόρμας WhatsApp.

«Ο ισραηλινός στρατός αποτιμά επί του παρόντος την κατάσταση και παραμένει έτοιμος να αναλάβει αποφασιστική δράση για να αποκρούσει ενέργειες τρομοκρατών οι οποίες στρέφονται εναντίον αμάχων ή παραβιάζουν την ισραηλινή εθνική κυριαρχία», προσέθεσε στο μήνυμα.

Στη Γάζα, πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας έκαναν λόγο για πολλά ισραηλινά πλήγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Χαν Γιούνες, στη Ράφα, την Μπέιτ Χανούν, χωρίς πάντως να μιλήσουν για θύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εκτοξεύσεις των ρουκετών, για τις οποίες δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης, καταγράφηκαν μερικές ημέρες μετά την επέτειο της «στοχευμένης» δολοφονίας του Μπάχα Αμπού αλ Άτα, ενός από τα σημαντικότερα στελέχη της οργάνωσης Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, της δεύτερης ισχυρότερης στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη Χαμάς.

Ο ίδιος εξοντώθηκε τη 12η Νοεμβρίου 2019 σε πλήγμα που έγινε με συντονισμό του ισραηλινού στρατού και της υπηρεσίας αντικατασκοπίας (Σιν Μπετ) στο διαμέρισμά του. Επίσης είχε σκοτωθεί και η σύζυγός του.

Σε αντίποινα, εκτοξεύθηκαν κατόπιν σχεδόν 200 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

Την Πέμπτη, στην επέτειο του θανάτου του, ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ έκανε στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Γάζας, πρωτεύουσας του παλαιστινιακού θύλακα.

«Οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς (ο ένοπλος βραχίονας του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ) είναι αυτές που θα καθορίσουν τον τόπο και την ώρα της αντίδρασης στη δολοφονία του Αμπού αλ Άτα», είπε ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης στην τελετή.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε τις τελευταίες ημέρες ότι οι δυνάμεις του τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας, ενός πυκνοκατοικημένου (2 εκατ. κάτοικοι) παλαιστινιακού θύλακα περιβαλλόμενου από αυστηρά φυλασσόμενο τείχος ασφαλείας που τον χωρίζει από το Ισραήλ, κυρίως λόγω της επετείου του θανάτου του Αμπού αλ Άτα.

Πηγή: ΑΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης