Αυξάνεται η βεβαιότητα στις ΗΠΑ ότι βόμβα τοποθετημένη από τζιχαντιστές ευθύνεται για την αεροπορική τραγωδία στο Σινά, σύμφωνα με όσα δηλώνουν στο CNN ανώτεροι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών, των ενόπλων δυνάμεων και της εθνικής ασφάλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, σήμερα Κυριακή μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων που έχει αναλάβει τις έρευνες αποκάλυψε στο Reuters πως είναι 90% σίγουροι ότι ο κρότος που καταγράφηκε στο ένα από τα μαύρα κουτιά προέρχεται από έκρηξη βόμβας. 

Οι ίδιοι οι τζιχαντιστές σε βιντεοσκοπημένα τους μηνύματα επαναλαμβάνουν ότι αυτοί είναι οι δράστες της πολύνεκρης τραγωδίας και χαρακτηρίζουν την ενέργειά τους απάντηση στους ρωσικούς βομβαρδισμούς εναντίον τους.


Την ίδια εκδοχή υποστηρίζουν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο CNN, παρότι ο Μπαράκ Ομπάμα, σε δηλώσεις του την Πέμπτη, έκανε λόγο για απλή «πιθανότητα». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκρατημένος στις εκτιμήσεις του, ο επικεφαλής των ερευνών Αϊμάν αλ Μουκαντάμ αρκέστηκε να πει χθες Σάββατο στους δημοσιογράφους ότι «όλα τα σενάρια βρίσκονται το τραπέζι» και να επιβεβαιώσει ότι τα μαύρα κουτιά έχουν καταγράψει έναν θόρυβο λίγο πριν από τη συντριβή, ο οποίος ωστόσο θα πρέπει να αναλυθεί για να προσδιοριστεί η φύση του. Κάλεσε επίσης όποιον επικαλείται αποδείξεις βομβιστικής επίθεσης να τις παραδώσει στους εμπειρογνώμονες.


Υπέκλεψαν συνομιλίες τζιχαντιστών

Η πεποίθηση των αμερικανών αξιωματούχων βασίζεται εν πολλοίς σε αγγλικές και αμερικανικές υποκλοπές συνομιλιών μεταξύ τζιχαντιστών του Σινά που πρόσκεινται στο Ισλαμικό Χαλιφάτο και ομοϊδεατών τους στη Συρία λίγο μετά τη συντριβή του Airbus A321-200.

Οι τζιχαντιστές του Σινά είχαν αναλάβει την ευθύνη αμέσως μετά τη συντριβή του αεροσκάφους, ωστόσο αρκετοί τους αμφισβήτησαν, δεδομένης της τάσης του Ισλαμικού Χαλιφάτου να επιδεικνύει πράξεις βίας για προπαγανδιστικούς λόγους.

Αμερικανός αξιωματούχος διαχωρίζει από την ανάληψη ευθύνης των τζιχαντιστών τις συνομιλίες που υπέκλεψαν οι αγγλικές και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Σε αυτές τις συνομιλίες αναφέρονται πολύ συγκεκριμένες τεχνικές λεπτομέρειες, που φωτίζουν την εκδοχή της βομβιστικής επίθεσης.

Ωστόσο οι αγγλόφωνοι αξιωματούχοι δεν έχουν όλα τα κομμάτια του παζλ στη διάθεσή τους, καθώς οι χώρες τους δεν έχουν αναμειχθεί άμεσα στις έρευνες. Οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ, Αιγύπτου και Ρωσίας που βρίσκονται σε εξέλιξη θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποστολή ειδικών του FBI, ιδίως πυροτεχνουργών.

Μέχρι στιγμής στις έρευνες συμμετέχουν ειδικοί από την Αίγυπτο, τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιρλανδία – χώρες που με διάφορους τρόπους συνδέονται με το μοιραίο Airbus.

Τι έχουν δείξει ως τώρα τα μαύρα κουτιά

Σύμφωνα με τα μαύρα κουτιά, το περιστατικό συνέβη 23 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα μετά την απογείωση, σε ύψος 30.888 ποδιών, με το αεροσκάφος σε ανοδική πορεία και ενεργοποιημένο τον αυτόματο πιλότο. Οι ερευνητές έχουν ακούσει τις συνομιλίες από το πιλοτήριο και σε αυτή τη φάση τις απομαγνητοφωνούν.

Γαλλικά μέσα επικαλέστηκαν την Παρασκευή ανώνυμες πηγές που πρόσκεινται στις έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες ο θόρυβος που έχει ηχογραφηθεί μοιάζει με κρότο έκρηξης, ενώ τα καταγεγραμμένα δεδομένα της πτήσης δείχνουν πως αυτή η έκρηξη δεν ήταν τυχαία.

Ο Αιγύπτιος επικεφαλής των ερευνών ωστόσο, ερωτηθείς χθες Σάββατο, αρνήθηκε να προσδιορίσει τη φύση του ηχογραφημένου θορύβου, παραπέμποντας στα αποτελέσματα των αναλύσεων που αναμένονται.

Είπε ακόμη πως η συντριβή μπορεί να προκλήθηκε από υπερθέρμανση μπαταριών λιθίου, έκρηξη καυσίμων ή καταπόνηση μεταλλικών εξαρτημάτων, και επικαλέστηκε τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή για την καθυστέρηση των ερευνών.

Ο ανώνυμος εμπειρογνώμονας, πάντως, που δήλωσε στο Reuters σίγουρος κατά 90% ότι πρόκειται για βομβιστική επίθεση, αρνήθηκε να προσδιορίσει τι ενδεχόμενο αφορά το υπόλοιπο 10%.

Γαλλία: Ας μην αποκλείουμε τίποτα

«Δεν θα πρέπει να αποκλείουμε καμία υπόθεση, αλλά φυσικά το ενδεχόμενο της (βομβιστικής) επίθεσης λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη» δήλωσε σήμερα Κυριακή ο Mανουέλ Βαλς σε εκπομπή του 1-iTELE-Le Monde.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός έκανε, επίσης, λόγο για νέα απειλή τεραστίων διαστάσεων: «Αντιμετωπίζουμε έναν εξωτερικό εχθρό και έναν εσωτερικό εχθρό, δίκτυα που σίγουρα βρίσκονται στη Συρία στο Ιράκ, και καθημερινά οι μυστικές μας υπηρεσίες συλλαμβάνουν και ανακρίνουν άτομα που μπορεί να συνιστούν κίνδυνο».

Με πληροφορίες από CNN, Reuters, Russia Today, ΑΜΠΕ
Επιμέλεια: Βάννα Μπρούσαλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης