Η Γαλλική πίεση στην Ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση του Isis, εντείνεται. Το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» προετοιμάζει μία 3η ενεργή εμπλοκή του σε χτυπήματα θέσεων της Daesh, παράλληλα με τις δυνάμεις της πολεμικής αεροπορίας που σφυροκοπούν ήδη τους τζιχαντιστές, σε Συρία και Ιράκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «Σαρλ ντε Γκωλ», ένα από τα δυο αεροπλανοφόρα της Γαλλίας που κινούνται με πυρηνική ενέργεια, δείχνει μια πρωτοφανή δύναμη πυρός, με 24 πυρηνοκίνητα μαχητικά αεροσκάφη 4ης γενιάς -που κατασκευάστηκαν από την Dassault Aviation- τύπου Rafale (η μέγιστη χωρητικότητα καθορίζεται σε 30) και ένα ελικόπτερο NH90.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το αεροπλανοφόρο «Charles Gaulle», απέπλευσε στις 19 του Σεπτέμβρη το βράδυ, από τη βάση του, στην Τουλόν και στη συνέχεια, κατευθύνθηκε προς την ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση έγινε εχθές, από τον συνταγματάρχη Πάτρικ Στέιγκερ του Γενικού Επιτελείου στρατού (EMA).

Όσο για την ανάπτυξη του CAESAR (φορτηγό εξοπλισμένο με σύστημα πυροβολικού) στο Ιράκ, λίγες λεπτομέρειες δόθηκαν, γι’ αυτή την τρίτη επίθεση που θα πραγματοποιηθεί από το γαλλικό αεροπλανοφόρο κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ΕΙ ή Daesh ) από τον Ιανουάριο του 2015 κι έπειτα.

Η πλήρης σύνθεση της ναυτικής ομάδος «TF473» που σχηματίζεται γύρω από το αεροπλανοφόρο δεν αποκαλύφθηκε. Γνωρίζουμε ακριβώς όμως (όπως αναφέρει η Le Télégramme), ότι μέρος της αποστολής αποτελεί και η γερμανική ανθυποβρυχιακή φρεγάτα Άουγκσμπουργκ (όπως και στην προηγούμενη αποστολή του Charles-de-Gaulle) και πιθανότατα αυτή θα πλαισιώνεται –αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά- από το αντιτορπιλικό «USS Arleigh Burke Ross».

Τέλος, δύο αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, τύπου «Ε2-C Hawkeye», θα βρίσκονται σε επιφυλακή.

Η «Chammal», το όνομα της γαλλικής στρατιωτικής επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ιράκ και τη Συρία σε μια προσπάθεια να σταματήσει η επέκταση του Ισλαμικού Χαλιφάτου στο Ιράκ, έχει την υποστήριξη και του ιρακινού στρατού. Το όνομά της προέρχεται από τον Shamal (Chammal στα γαλλικά), βορειοδυτικό άνεμο που φυσά πάνω από το Ιράκ και τις χώρες του Περσικού Κόλπου.

Η τοποθέτηση του αεροπλανοφόρου στην ανατολική Μεσόγειο θα επιτρέπει – κατά πάσα πιθανότητα – και τη διεξαγωγή αναγνωριστικών πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, όπως συνέβη τον περασμένο Νοέμβριο.

Στις 15 Φεβρουαρίου 2015 το Σαρλ ντε Γκωλ έλαβε εντολές και μετέβη για δεύτερη φορά στον περσικό κόλπο, επτά εβδομάδες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Charlie Hebdo, απ’ όπου ενίσχυσε τις γαλλικές δυνάμεις, με 30 ακόμα αεροσκάφη.

Τον Απρίλιο, πήρε εντολή να επιστρέψει στη βάση του και πλέον ετοιμάζεται να χτυπήσει το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Χαλιφάτο αυτή τη φορά, από τα νότια της Τουρκίας.

Από το 2015 έως και τις αρχές του 2016, το αεροπλανοφόρο έχει διεξάγει 370 εξορμήσεις σε 23 αποστολές.

Αυτή θα είναι η τελευταία αποστολή του, πριν από τη δεύτερη τεχνική διακοπή λειτουργίας του, που έχει προγραμματιστεί στις αρχές του 2017. Για τουλάχιστον 18 μήνες, η Γαλλία θα είναι χωρίς τη συνδρομή της μεγάλης αυτής ναυτικής υποστήριξης.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης