Η Lockheed Martin έχει υπογράψει συμβόλαιο ύψους 2.457.390.566 (2,4 δισεκατομμυρίων) δολαρίων με την αμερικανική υπηρεσία πυραυλικής άμυνας (MDA) για την παροχή πυραύλων ανάσχεσης (THAAD) στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας. Η οποία αναφέρει ακόμη πως η αμερικανική κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο «υποστηρίζει την άμυνα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας».

 Τον Νοέμβριο του 2018, η Σαουδική Αραβία υπέγραψε επιστολή προσφοράς και αποδοχής με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας THAAD. Η συνολική συμφωνία ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων θεωρήθηκε ότι ανοίγει το δρόμο για την πώληση 44 εκτοξευτών πυραύλων και εξοπλισμού THAAD.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία υποστηρίχθηκε επιθετικά από τον Λευκό Οίκο, συμπεριλαμβανομένης προσωπικής τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ και του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν Μπιν Αμπντελαζίζ.

Συμφωνία για THAAD και με το Ισραήλ, ενόψει των εκλογών

Συμφωνία ταχείας ανάπτυξης με τη συμμετοχή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων και των δυνάμεων  του Ισραήλ (IDF) ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα. Περιλαμβάνει την ανάπτυξη την παροχή αμυντικών πυραύλων THAAD. Η συμφωνία μεγάλης ισχύος έρχεται μόλις μια εβδομάδα πριν από την εκλογική δοκιμασία για τον ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάου, ο οποίος έχει διαδραματίσει εγγύτατη πολιτική με την Ουάσινγκτον ταυτόχρονα με την προεκλογική του εκστρατεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία ακολούθησε δοκιμή πέντε εβδομάδων του συστήματος  πυραυλικής άμυνας (THAAD) στο νότιο Ισραήλ που ολοκληρώθηκε την Δευτέρα.

Από τις 4 Μαρτίου, 250 αξιωματικοί και στρατιώτες των ΗΠΑ, καθώς και το προσωπικό του ισραηλινού αεροπορικού δυναμικού (IAF), εκπαιδεύτηκαν στην αεροπορική βάση Nevatim για την ταχεία ανάπτυξη αυτού  του πυραυλικού αμυντικού συστήματος στο Ισραήλ.

Ο αναπληρωτής Διοικητής του Στρατού των ΗΠΑ αντιστράτηγος Andrew J. Rowling δήλωσε ότι «σκοπός των γυμνασίων ήταν η δοκιμή της ικανότητας των αμερικανικών στρατευμάτων να «αναπτύξουν γρήγορα ένα σύστημα THAAD χιλιάδες μίλια σε ολόκληρο τον κόσμο και στη συνέχεια να το εντάξουν σε κάποιο από τα πιο σύνθετα ως προς την αρχιτεκτονική πυραυλικής άμυνας στον κόσμο …».

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν αμυντική συμφωνία με την οποία η Ουάσινγκτον θα παράσχει στο Τελ Αβίβ αντιπυραυλική άμυνα σε περίπτωση πολέμου, δημοσίευσε η Jerusalem Post.

Πάντως, Ωστόσο, οι «Times» του Ισραήλ έγραψαν ότι το AN / TPY-2, ο πίνακας ραντάρ X-band και το βασικό τμήμα του συστήματος THAAD που ερευνά και επισημαίνει πυραύλους εισβολή, έχει αναπτυχθεί στο Ισραήλ εδώ και δεκαετία.

«Η συνεργασία μεταξύ της ισραηλινής αντιαεροπορικής άμυνας   και του ανάλογου αμερικανικού  συστήματος τονίζει τον επαγγελματισμό και την επιχειρησιακή δύναμη που προσφέρει καλύτερη προστασία στον ουρανό του Ισραήλ», δήλωσε ο  Ran Kochav, διοικητής της ισραηλινής υπηρεσίας αεροναυτικής άμυνας.

Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης