Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή στη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους συγκροτήματος φυλακών στα περίχωρα της πρωτεύουσας Σρι Λάνκα, Κολόμπο, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Τα βίαια επεισόδια ξεκίνησαν το μεσημέρι της Παρασκευής όταν ομάδα αστυνομικών επιχείρησε να πραγματοποιήσει έλεγχο σε πτέρυγα της φυλακής «Welikada» για τον εντοπισμό και την κατάσχεση παράνομων ηλεκτρονικών συσκευών (π.χ. κινητά, φορητοί υπολογιστές) καθώς και απαγορευμένων ουσιών. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν σε δηλώσεις τους στο Associated Press πως κρατούμενοι είχαν στην κατοχή τους όπλα, με τα οποία άνοιξαν πυρ κατά των δυνάμεων Ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τμήματα του στρατού βρίσκονται σε κομβικές θέσεις γύρω από το συγκρότημα φυλακών όπου εκτίουν την ποινή τους περισσότεροι από 4.000 κρατούμενοι, την ίδια στιγμή που εκατοντάδες φυλακισμένοι παρέμειναν για ώρα πάνω στην οροφή του κεντρικού κτηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διευθυντής του Εθνικού Νοσοκομείου στο Κολόμπο, Anil Jasinghe, ανακοίνωσε ότι από τους 13 νεκρούς, οι 11 είναι κρατούμενοι, την ίδια στιγμή που οι τραυματίες ξεπερνούν τους 50.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η εξέγερση στη «Welikada» είναι πολύ πιθανό να συνδέεται με την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τις διαδικασίες για την εκ νέου ενεργοποίηση της θανατικής ποινής δι’ απαγχονισμού. Αρκετοί από τους φυλακισμένους είναι βαρυποινίτες και μια τέτοια εξέλιξη μόνο καλή δεν θεωρείται για εκείνους. Όπως σε πολλές χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής έτσι και οι φυλακές στη Σρι Λάνκα χαρακτηρίζονται από τους υπεράριθμους κρατούμενους και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται εξέγερση στη συγκεκριμένη φυλακή. Τον περασμένο Ιανουάριο, 25 κρατούμενοι και τέσσερις φρουροί τραυματίστηκαν ύστερα από αιφνίδιο έλεγχο αστυνομικών σε κελιά για τον εντοπισμό και την κατάσχεση κινητών τηλεφώνων. Η σοβαρότερη εξέγερση είχε σημειωθεί το 1983 όταν 35 μαχητές Ταμίλ σφαγιάστηκαν στη διάρκεια εθνοτικών συγκρούσεων.

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης