Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έμειναν ικανοποιημένα και επικρίνουν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για τη χθεσινή κατάθεσή του στην Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία.

Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης στην κατάθεσή του επανέλαβε τη γνωστή θέση ότι «για όλα, ακόμη και για αυτά που έγιναν επί δικής του θητείας, φταίει ο Δημήτρης Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης κατηγόρησε τον κ. Αναστασιάδη ότι φρόντισε «να δώσει άφεση αμαρτιών στους τραπεζίτες και στον τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας».

Ο κύριος Λουκαΐδης κάλεσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη να ενημερώσει τον λαό «πότε έλεγε αλήθεια και πότε ψέματα: όταν επανειλημμένα δημόσια δήλωνε μετά το Eurogroup της 15ης Μαρτίου ότι βρέθηκε προ εκπλήξεως και ότι ουδέποτε προηγουμένως του είχε τεθεί θέμα κουρέματος καταθέσεων, ή στην κατάθεσή του, στην οποία παραδέχεται ότι είναι από τις 4 Μαρτίου που τέθηκε η θέση των δανειστών μας για κούρεμα καταθέσεων μέσα από την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου».

Το ΑΚΕΛ υποστηρίζει ότι έπρεπε αντί της Ερευνητικής Επιτροπής να είχε γίνει διορισμός ποινικών ανακριτών για αναζήτηση ευθυνών από όσους διέλυσαν το τραπεζικό σύστημα και συνακόλουθα την οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απάντηση στο ΑΚΕΛ έδωσε ο ΔΗΣΥ διά του βουλευτή Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης με την κατάθεσή του στην Ερευνητική Επιτροπή «επέδειξε τον απαιτούμενο σεβασμό προς τους θεσμούς».

Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Επιτροπής και απαντώντας στα ερωτήματα που τέθηκαν, «απέδειξε έμπρακτα πως, όταν λέει ότι πρέπει να διαλευκανθεί η οικονομική τραγωδία, να αναζητηθούν τα αίτια και να αποδοθούν ευθύνες, το εννοεί», ανέφερε.

Το ΔΗΚΟ αναμένει ότι δεν θα μείνουν αιωρούμενα ούτε αναπάντητα ερωτήματα, ώστε το τελικό αποτέλεσμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία να είναι νομικά ισχυρό, προκειμένου να αποτελέσει το θεμέλιο της περαιτέρω διαδικασίας για κάθαρση. Σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ επισημαίνει ότι είναι παλλαϊκό το αίτημα για κάθαρση και τιμωρία των ενόχων. Αναφέρει, επίσης, ότι οι διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα της Ερευνητικής Επιτροπής θα αξιολογηθούν από τον γενικό εισαγγελέα για τα περαιτέρω. Και τα περαιτέρω, καταλήγει, είναι η έναρξη της διαδικασίας για κάθαρση.

Η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι παραμένουν κρίσιμα ερωτήματα και μετά την κατάθεση του προέδρου Αναστασιάδη.

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Δημήτρης Παπαδάκης δήλωσε ότι ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το μέγα θέμα της εκροής καταθέσεων πριν από την απόφαση του «κουρέματος» δεν περιλαμβανόταν στους όρους της Επιτροπής. «Μη ικανοποιητικές θεωρούμε και τις απαντήσεις που έδωσε ο Πρόεδρος σε ό,τι αφορά και την αποδοχή της απόφασης καταλήστευσης καταθέσεων αλλά και τη μη προσφυγή εναντίον της απόφασης ενώπιον αρμοδίων Ευρωπαϊκών Δικαστικών οργάνων» πρόσθεσε.

Το ΕΥΡΩΚΟ αναφέρει ότι με όσα κατέθεσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης στην Επιτροπή επιβεβαιώθηκε το αυτονόητο: «ότι δηλαδή η ατολμία, ο φόβος για πολιτικό κόστος, οι ιδεολογικές αγκυλώσεις και η διαχρονική αδυναμία του κράτους να αναλύει και να σχεδιάζει ήταν οι παράγοντες που συνέβαλαν καθοριστικά στην καταστροφή της οικονομίας». Ο Θεόδωρος Ευθυμίου, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΕΥΡΩΚΟ, ανέφερε επίσης ότι φανερώνεται παράλληλα το μέγεθος της υπέρτατης ευθύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας να εργαστεί συστηματικά και αποτελεσματικά, ώστε η Κύπρος να μη ζήσει ξανά τον ίδιο εφιάλτη.

Οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι η κατάθεση του Προέδρου Αναστασιάδη ενισχύει τις υποψίες του Κινήματος για το παρασκήνιο, που αφορά στη «δραπέτευση» καταθέσεων στο εξωτερικό πριν από τις αποφάσεις του Eurogroup, λόγω προνομιακής πληροφόρησης.

Η Συμμαχία Πολιτών αναφέρει ότι μετά και την κατάθεση του προέδρου Αναστασιάδη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία τα καίρια ερωτήματα έχουν μείνει αναπάντητα. Προσθέτει ότι, δυστυχώς, τόσο ο πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και η Ερευνητική Επιτροπή «αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, αφού ο μεν Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποποιήθηκε κάθε ευθύνη ακόμα και για τα πλέον εξόφθαλμα λάθη ή παραλείψεις του, η δε Επιτροπή αυτοπεριόρισε τις αρμοδιότητες και εξουσίες της».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης