Διαδοχικές παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις Η.Π.Α. ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ύπατη Αρμοστής του Ο.Η.Ε., όσον αφορά στο «επίμαχο» θέμα των φυλακών στην αμερικανική ναυτική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Πέρασαν δέκα χρόνια αφότου η κυβέρνηση των Η.Π.Α. άνοιξε τη φυλακή στο Γκουαντάναμο και τρία χρόνια μετά τις 22 Ιανουαρίου 2009, όταν ο πρόεδρος είχε διατάξει το κλείσιμό τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Παρ’ όλα αυτά η φυλακή συνεχίζει να λειτουργεί και άνθρωποι συνεχίζουν να κρατούνται εκεί αυθαίρετα σε μια ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», υπογράμμισε αρχικά η Navi Pillay σε ανακοίνωσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αναγνωρίζοντας πλήρως το δικαίωμα και το καθήκον των κρατών να προστατεύουν τους λαούς και την επικράτειά τους από τρομοκρατικές ενέργειες, υπενθυμίζω σε όλες τις κρατικές εξουσίες των Η.Π.Α. την υποχρέωσή τους βάσει του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα να εγγυώνται ότι οι άνθρωποι οι οποίοι στερούνται την ελευθερία τους δικαιούνται να αναθεωρείται η νομιμότητα του εγκλεισμού τους από δικαστήριο. Στις περιπτώσεις που υπάρχουν βάσιμα στοιχεία σε βάρος κρατουμένων στο Γκουαντάναμο πρέπει να τους απαγγελθούν κατηγορίες και να διωχθούν. Αλλιώς πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι», πρόσθεσε.

Οι φυλακές δημιουργήθηκαν λίγο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, με τουλάχιστον οκτώ κρατουμένους να έχουν χάσει τη ζωή τους. Από αυτούς, οι δύο αποδίδονται σε φυσικά αίτια και οι υπόλοιποι έχουν καταχωρηθεί ως αυτοκτονίες. Να σημειωθεί πως μόλις έξι δίκες έχουν ολοκληρωθεί στη διάρκεια των 10 χρόνων λειτουργίας τους.

Παρά τις δεσμεύσεις του προέδρου των Η.Π.Α., Barack Obama, πως θα προχωρούσε στο κλείσιμο του Γκουαντάναμο και τη μεταφορά των κρατουμένων σε φυλακές ανά την αμερικανική επικράτεια, το συγκρότημα φυλακών παραμένει ανοικτό, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαι βαθιά απογοητευμένη για την «αποτυχία των Η.Π.Α. να κλείσουν τη φυλακή», σημείωσε.
Προτρέπω το αμερικανικό Κογκρέσο να λάβει μέτρα που θα επιτρέψουν στην αμερικάνικη κυβέρνηση να κλείσει το κέντρο κράτησης στον κόλπο του Γκουαντάναμο», επεσήμανε επίσης.

Διαβάστε επίσης:
Ζήτησαν το κλείσιμο του Γκουαντάναμο, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012, 03:24

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης