«Γιαβούζ» θα ονομάζεται το νέο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία. Ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν του έδωσε το όνομα του Σουλτάνου Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ που τριπλασίασε την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN TV στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σήμερα στη γενέτειρά του τη Ριζούντα, ανακοίνωσε ότι μόλις τελειώσουν οι εργασίες συντήρησης και όλοι οι έλεγχοι στο νέο πλοίο που βρίσκεται τώρα στα ναυπηγεία της Γιάλοβα, θα σταλεί στην ανατ. Μεσόγειο για να ξεκινήσει γεωτρήσεις μαζί με τον «Πορθητή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το δεύτερο καλό νέο που έχω να σας δώσω είναι για το δεύτερο γεωτρύπανό μας. Στο πρώτο γεωτρύπανό μας βάλαμε το όνομα ‘Πορθητής’ και ακόμη δραστηριοποιείται στα ανοιχτά της Αττάλειας. Πήραμε και νέο γεωτρύπανο και το όνομα που του δώσαμε είναι “Γιαβούζ”. Το φέραμε και το αγκυροβολήσαμε στα ανοιχτά της Γιάλοβα. Και μετά τις εργασίες συντήρησης και τους ελέγχους θα ξεκινήσει και το “Γιαβούζ” γεωτρήσεις πετρελαίου στη Μεσόγειο», ανακοίνωσε ενώ παράλληλα τόνισε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στο θέμα του φυσικού αερίου.

«Το Γιαβούζ έχει τα ίδια στάνταρντς και είναι ένα από τα 16 πλοία στον κόσμο που μπορούν να φτάσουν σε εξαιρετικό βάθος. Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πηγές ενέργειας, φυσικό αέριο και πετρέλαιο, που δικαιούμαστε τόσο στη Μαύρη Θάλασσα, όσο και στην ανατολική Μεσόγειο», είπε.

Εμφανίστηκε πάντως βέβαιος ότι η Τουρκία θα ανακαλύψει φυσικό αέριο και μάλιστα σύντομα. «Και ο ‘Πορθητής και ο ‘Γιαβούζ’ είναι ένα από τα σπουδαία βήματα που έχουμε κάνει προς αυτή την κατεύθυνση. Μία γεώτρηση περιλαμβάνει από τη μια υπολογισμούς, διάβασμα, τεχνική δουλειά και από την άλλη πρέπει να βρεθεί ο προορισμός. Δεν βρίσκει φυσικό αέριο ο κάθε ένας που ψάχνει, αλλά αυτοί που βρίσκουν είναι αυτοί που ψάχνουν. Κι εμείς κάπου θα βρούμε, πρώτα ο Αλλάχ. Οι μέρες που θα πάρουμε τα καλά νέα από τα πλοία μας είναι κοντά πιστεύω».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί ωστόσο ο χαρακτηρισμός «εχθρός της Τουρκίας», που απέδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους Ελληνοκύπριους, με τους οποίους κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι συμπορεύεται.

«Φοβάται. Και αν βρουν, λέει. Αν βρούμε, εμείς θα κερδίσουμε. Αλλά έφεραν το θέμα αυτό στη βουλή μιλώντας σαν τους Ε/Κ. Γίνανε πρωτοσέλιδα στις ελληνικές εφημερίδες. Όποιος δεν μπορεί να χωνέψει τις δραστηριότητές μας στη Μεσόγειο, αλείφει βούτυρο στο ψωμί των άλλων. Την ώρα που εμείς υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τ/Κ, είναι πολύ σημαντικό να μην αφήσουμε να περάσει έτσι μια τέτοια επίθεση. Αυτό δείχνει ότι η αντιπολίτευση περπατάει δίπλα δίπλα όχι μόνο με τους γκιουλενιστές, αλλά και με τους Ε/Κ. Την ώρα που εμείς τρέχουμε πίσω από εθνικές και εγχώριες λύσεις, αυτοί και μιλούν την ίδια γλώσσα με τους εχθρούς της Τουρκίας και επιτίθενται με τον ίδιο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης