Σε βάρος δύο αστυνομικών στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, οι οποίοι καταγράφηκαν σε βίντεο να σπρώχνουν έναν 75χρονο διαδηλωτή ρίχνοντάς τον στο έδαφος, ξεκίνησε έρευνα για ενδεχόμενη ποινική ευθύνη, έγινε γνωστό σήμερα από την εκπρόσωπο Τύπου της εισαγγελίας της περιοχής.

«Το γραφείο του εισαγγελέα της κομητείας Ίρι συνεχίζει την έρευνα για το περιστατικό που καταγράφηκε σε βίντεο έξω από το δημαρχείο το βράδυ της Πέμπτης, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός διαδηλωτή», είπε η Κέιτ Μούρο σε μια ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το περιστατικό που συνέβη χθες, Πέμπτη, ήγειρε περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με τη συμπεριφορά της αστυνομίας, μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, ο οποίος πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα.

Στο βίντεο στο Μπάφαλο, που τράβηξε δημοσιογράφος του τοπικού ραδιοφωνικού δικτύου WBFO και ανάρτησε στο διαδίκτυο, διακρίνεται ένας ηλικιωμένος να προσεγγίζει τη γραμμή όπου έχουν παραταχθεί οι αστυνομικοί. Ένας εξ αυτών τον σπρώχνει με ένα γκλοπ και ένας δεύτερος με το χέρι του. Ακούγεται ένας γδούπος και αίμα τρέχει από το κεφάλι του άνδρα.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο είπε σήμερα πως μίλησε με τον τραυματία, τον Μάρτιν Γκουτζίνο, και χάρηκε καθώς επιβεβαίωσε πως είναι ζωντανός. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αστυνομικός διευθυντής θα πρέπει να απολύσει τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στο περιστατικό.

 

«Βλέπεις αυτό το βίντεο και διαταράσσει τη βασική αίσθηση αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς», σημείωσε ο Κουόμο.

«Γιατί, γιατί, γιατί ήταν αυτό αναγκαίο; Πού ήταν η απειλή;».

Ο δήμαρχος του Μπάφαλο Μπάιρον Μπράουν είπε ότι το περιστατικό εκτυλίχθηκε έπειτα από μια διαμάχη μεταξύ δύο ομάδων διαδηλωτών, που συμμετείχαν σε κινητοποίηση για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, αν και ο Γκουτζίνο διακρίνεται να είναι μόνος, καθώς προσεγγίζει τους αστυνομικούς στο βίντεο.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως οι δύο αστυνομικοί που εμπλέκονται στο συμβάν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα άνευ πληρωμών, ενώ ο ηλικιωμένος που δέχτηκε την επίθεση έχει τραυματιστεί σοβαρά, αφού οι Αρχές έχουν δηλώσει πως μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο σε «σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση». 

Μια ολόκληρη μονάδα του αστυνομικού τμήματος του Μπάφαλο παραιτήθηκε την Παρασκευή, ύστερα από την είδηση της διαθεσιμότητας των δύο αστυνομικών, σύμφωνα με το Buffalo News και άλλα ΜΜΕ.

Και τα 57 μέλη της ομάδας αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης του τμήματος παραιτήθηκαν από τη μονάδα, η οποία ανταποκρίνεται σε ταραχές και άλλες έκτακτες καταστάσεις, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Τα μέλη της ομάδας αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης δεν εγκατέλειψαν το αστυνομικό τμήμα, αλλά αποχώρησαν από τη μονάδα αυτή, ανέφερε το Buffalo News.

Ο εκτελεστικός σύμβουλος της Κομητείας Ήρι, Mark Poloncarz, ανακοίνωσε την παραίτηση της ομάδας των 57 μελών σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

«Εάν παραιτήθηκαν, απογοητεύομαι εξαιρετικά από αυτό γιατί μου δείχνει ότι δεν είδαν τίποτα λάθος με τις ενέργειες χθες το βράδυ», δήλωσε ο Poloncarz αφού ρωτήθηκε για την παραίτηση της μονάδας. 

Πηγές: ΑΠΕ, NBC News, Buffalo News, the Hill, USA Today

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης