Ρωσικό δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών σ΄ έναν Ρώσο, τον οποίο έκρινε ένοχο για εσχάτη προδοσία, με την κατηγορία ότι παρέδιδε μυστικές πληροφορίες στις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο ηλικίας 52 ετών Βλαντίμιρ Βασίλιεφ συνελήφθη στη Ρωσία και συγκεκριμένα στην περιοχή Ζαμπκαϊκάλσκι που συνορεύει με την Κίνα και τη Μογγολία τον Αύγουστο του 2019, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δίκη του διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών και ως εκ τούτου δεν έγιναν γνωστές άλλες λεπτομέρειες, λόγω της φύσης της υπόθεσης.

Σύμφωνα με πηγή η οποία επικαλείται το πρακτορείο TASS, ο Βασίλιεφ παραδέχθηκε την ενοχή του, συγκεκριμένα ότι διαβίβαζε απόρρητα κρατικά μυστικά στις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες τα οποία θα μπορούσαν να βλάψουν τα εθνικά συμφέροντα.

Πέρυσι, οι ρωσικές εισαγγελικές αρχές παρέπεμψαν στη δικαιοσύνη με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας έναν εξέχοντα Ρώσο επιστήμονα, ισχυριζόμενοι ότι διαβίβαζε κρατικά μυστικά στην Κίνα. Επίσης τον περασμένο Οκτώβριο ένας άλλος επιστήμονας συνελήφθη στη Σιβηρία με την κατηγορία ότι διαβίβαζε στην Κίνα τεχνολογίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τους τελευταίους μήνες υπήρξε πλήθος παρόμοιων υποθέσεων για εσχάτη προδοσία.

Ειδικότερα, η υπόθεση του πρώην δημοσιογράφου Ιβάν Σαφρόνοφ ο οποίος κατηγορείται για εσχάτη προδοσία, έχει εξοργίσει τους υποστηρικτές του, καθώς η μυστικότητα με την οποία περιβάλλεται το κατηγορητήριο εναντίον του καθιστά δύσκολη τη διερεύνηση της υπόθεσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης