Καλυμμένο από πυκνό, τοξικό νέφος είναι το Σίδνεϊ, εξαιτίας των πυρκαγιών που μαίνονται στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας από την περασμένη Παρασκευή.

Η ατμοσφαιρική μόλυνση στο Σίδνεϊ έχει φτάσει σε «επικίνδυνο» επίπεδο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, με τη συγκέντρωση των μικροσωματιδίων PM 2,5 να αγγίζει τα 186 μέρη ανά εκατομμύριο στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης, ποσοστό που συγκρίνεται με αυτό που είχε καταγραφεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο Νέο Δελχί της Ινδίας. Οι κάτοικοι της πόλης έλαβαν συστάσεις να μην επιδίδονται σε φυσικές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μικροσωματίδια επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα των ανθρώπων και ενδέχεται να επιδεινώνουν ήδη υπάρχοντα καρδιολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα, εξήγησε ο διευθυντής περιβαλλοντικής υγείας της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Ρίτσαρντ Μπρουμ.

 

«Στους περισσότερους ανθρώπους ο καπνός προκαλεί ελαφρά συμπτώματα, όπως ερεθισμό στα μάτια, στη μύτη και στον λαιμό» ανέφερε. «Ωστόσο, οι άνθρωποι που πάσχουν από άσθμα, φύσημα και στηθάγχη είναι πιο ευαίσθητοι στις επιπτώσεις του καπνού» πρόσθεσε.

Το νέφος που καλύπτει το Σίδνεϊ, πρωτεύουσα της Νέας Νότιας Ουαλίας, προέρχεται σε μεγάλο μέρος από την τεράστια πυρκαγιά που μαίνεται εδώ και ημέρες και έχει καταστρέψει δύο εθνικά πάρκα, περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης. Ήδη έχουν καεί σχεδόν 1.400.000 στρέμματα θαμνότοπου.

Έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες σπίτια έχουν υποστεί ζημιές από τις πυρκαγιές στις πολιτείες Νέα Νότια Ουαλία και Κουίνσλαντ από την αρχή της εποχής των πυρκαγιών τον Σεπτέμβριο.

Οι αυξημένες θερμοκρασίες, που αναμένεται να φτάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, όπως και οι ισχυροί άνεμοι αλλά και το χαμηλό επίπεδο υγρασίας, ενισχύουν τον κίνδυνο για νέες πυρκαγιές αύριο Τετάρτη.

 

Περισσότερες από 110 εστίες εξακολουθούν να είναι ενεργές, ενώ εκατοντάδες σπίτια έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί.

Τέτοιες πυρκαγιές σημειώνονται κάθε χρόνο στην Αυστραλία κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού. Ωστόσο, εφέτος η εποχή των πυρκαγιών ξεκίνησε νωρίτερα, με τις φωτιές να είναι πολύ πιο έντονες και γι’ αυτό αναμένεται να είναι μία από τις χειρότερες στην ιστορία της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης