Στην ετήσια έκθεσή του, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών και ειδικότερα το τμήμα που ασχολείται με τα Υψίπεδα του Γκολάν αναφέρεται στην επίμαχη περιοχή ως «ελεγχόμενη από το Ισραήλ» και όχι «κατεχόμενη από το Ισραήλ».

Σε προφανή αντίθεση με τον διεθνή νόμο, οι ΗΠΑ και μέσω δήλωσης του προέδρου Τραμπ δείχνουν ότι θα προχωρήσουν στην αναγνώριση της «ισραηλινής κυριαρχίας» στα Υψίπεδα του Γκολάν, που έχουν καταληφθεί στον «Πόλεμο των Έξι Ημερών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόθεση αυτή έκανε ορισμένους σχολιαστές να αναρωτηθούν «τότε γιατί οι ΗΠΑ  δεν αναγνωρίζουν και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία;».

Μόλις τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επανέλαβε τις κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας για την «παράνομη προσάρτηση» της Κριμαίας. Ο Πομπέο επέμεινε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας θα διατηρηθούν μέχρις ότου η Ρωσία «επιστρέψει στην Κριμαία στην Ουκρανία».

Η αμερικανική κίνηση για το Γκολάν θα μπορούσε επίσης να χαρακτηρισθεί ως απάντηση στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ για την ιστορική ήττα των ΗΠΑ στον «αδίστακτο πόλεμο που είχε υποστηρίξει η Ουάσινγκτον για αλλαγή καθεστώτος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σχεδόν οκταετής πόλεμος υποστηρίχθηκε επίσης συγκεκαλυμμένα από το Ισραήλ, το οποίο χορηγούσε βοήθεια και διευκολύνσεις στους τζιχαντιστές τρομοκράτες που λειτουργούσαν από το Γκολάν ενάντια στον κυβερνητικό συριακό στρατό.

Ρωσία-Τουρκία-Ιράν καταδικάζουν την απόφαση Τραμπ για τα Υψίπεδα του Γκολάν

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα παραβιάσουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αν η Ουάσινγκτον αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν.

«Η Ρωσία, όπως γνωρίζετε, στηρίζει την άποψη ότι τα Υψίπεδα του Γκολάν ανήκουν στη Συρία. Αυτό περιέχεται και στην απόφαση 497 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 1981» τόνισε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Kommersant FM.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε, με τη σειρά του, ότι «η απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει τα Υψίπεδα του Γκολάν ως ισραηλινό έδαφος θα φέρει την περιοχή στα πρόθυρα νέας κρίσης», προσθέτοντας πως δεν πρέπει να επιτραπεί η νομιμοποίηση της εισβολής στα Υψίπεδα.

Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση του Ιράν, το οποίο χαρακτήρισε τη δήλωση Τραμπ «απαράδεκτη», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί.

«Αυτή η παράνομη και απαράδεκτη αναγνώριση δεν αλλάζει το γεγονός ότι (τα Υψίπεδα του Γκολάν) ανήκουν στη Συρία» υπογράμμισε.

Η κατοχή και προσάρτηση του Γκολάν δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Στα μέσα Νοεμβρίου οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά, καταψήφισαν απόφαση των Ηνωμένων Εθνών στην οποία αναφερόταν ότι η προσάρτηση του Γκολάν από το Ισραήλ θεωρείται «άκυρη και μη γενόμενη». Ήταν η μοναδική χώρα, μαζί με το Ισραήλ, που καταψήφισε το κείμενο.

Η Δαμασκός καταδικάζει τις δηλώσεις Τραμπ για τα Υψίπεδα του Γκολάν

Η κυβέρνηση της Συρίας καταδίκασε σήμερα τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ότι «έχει έρθει η ώρα να αναγνωριστεί η κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν».

Στην ανακοίνωση της Δαμασκού αναφέρεται πως η Συρία είναι αποφασισμένη να ανακτήσει την περιοχή «μέσω όλων των διαθέσιμων μέσων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης