Ανοικτό αφήνει ο Αραβικός Σύνδεσμος το ενδεχόμενο να στείλει εκ νέου παρατηρητές του στη Συρία, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Ο.Η.Ε, Ban Ki-moon.

«Για πάρα πολλούς μήνες, παρακολουθούμε αυτή την κρίση να βαθαίνει. Είδαμε τη βία να κλιμακώνεται, βάρβαρη καταστολή και το συριακό λαό να υφίσταται φοβερά δεινά», τόνισε αρχικά στις πρώτες του δηλώσεις σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνάντησής του με ξένους πρεσβευτές στη Νέα Υόρκη.
Ο γενικός γραμματέας χαρακτήρισε «καταστροφική» την απόφαση της Ρωσίας και της Κίνας να ασκήσουν το βέτο που διαθέτουν ως μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να εμποδίσουν την υιοθέτηση ενός ψηφίσματος το οποίο προέβλεπε την απομάκρυνση από την εξουσία του προέδρου της Συρίας, Bashar al-Assad.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Λυπούμαι βαθιά που το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπόρεσε να μιλήσει με μία ξεκάθαρη φωνή για τερματιστεί η αιματοχυσία. Η αποτυχία του να το κάνει είναι καταστροφική για το λαό της Συρίας. Ενθάρρυνε τη συριακή κυβέρνηση να κλιμακώσει τον πόλεμο εναντίον του ίδιου του λαού της. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εν ψυχρώ, διαψεύδοντας τον ισχυρισμό του προέδρου της ότι μιλάει εξ ονόματος του συριακού λαού», πρόσθεσε.

«Φοβάμαι για το χειρότερο εν μέσω πληροφοριών ότι οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας πλήττουν με βαριά όπλα συνοικίες στην πόλη Χομς», κατέληξε.

Νωρίτερα ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου είχε αναφερθεί στην πιθανότητα μια καινούριας αποστολής παρατηρητών στη Συρία, η οποία αυτή τη φορά θα είναι καλύτερα εξοπλισμένη προκειμένου να μπορέσει να αξιολογήσει την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Συρία: Αποκαλυπτικά στοιχεία για τους παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012, 05:33

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης