Δέκαεπτά σημεία θα έχει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή του Reuters, το κατηγορητήριο τέλεσης φόνων, που τις επόμενες ώρες θα απαγγελθεί επίσημα εναντίον του 38χρονου Αμερικανού επιλοχία Ρόμπερτ Μπέιλς, ύποπτου για τη δολοφονία 17 Αφγανών χωρικών (ανάμεσά τους εννέα παιδιών και τριών γυναικών, σε δύο διαφορετικά χωριά της επαρχίας Κανταχάρ).

Ο Τζον Χένρι Μπράουν, ο συνήγορος του Μπέιλς, αναφέρθηκε μιλώντας την Παρασκευή στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS στο ενδεχόμενο «να χρησιμοποιηθεί η διανοητική κατάσταση του πελάτη του, την ώρα των επίδικων γεγονότων, ως μέσον υπεράσπισής του». Τόνισε, ακόμα, ότι «δεν έχουν βρεθεί τα δακτυλικά αποτυπώματα του πελάτη του, ούτε βιολογικό υλικό του, άρα δυσχεραίνεται η προσπάθεια της κατηγορούσας αρχής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της, η κατηγορούσα αρχή έδωσε τη διαβεβαίωση ότι στην αρχική φάση της ακροαματικής διαδικασίας η υπερασπιστική ομάδα του Μπέιλς θα έχει την ευχέρεια να ενημερωθεί πάνω στο σύνολο των επιβαρυντικών στοιχείων, που θα εγερθούν.

«Δεν θυμάται»

Ο επιλοχίας Μπέιλς «δεν θυμάται» τα γεγονότα της νύκτας της 11ης Μαρτίου, για τα οποία κατηγορείται, δήλωσε ο συνήγορός του Τζον Χένρι Μπράουν, αφού συναντήθηκε προ ημερών μαζί του, στη φυλακή του Φορτ Λέβενγουερθ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θυμάται την αρχή της βραδιάς και ό,τι ακολούθησε τα γεγονότα, αλλά δεν θυμάται, τι συνέβη ανάμεσα στα δύο αυτά χρονικά σημεία», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ο Τζον Χένρι Μπράουν. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ανάκρισης, ο Μπέιλς είναι πιθανόν να είχε καταναλώσει αλκοόλ και αυτό να έπαιξε κάποιον ρόλο στο δολοφονικό αμόκ. Αλλά, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, δεν βρισκόταν σε κατάσταση μέθης. «Είπε ότι είχε πιει λίγες γουλιές από κάτι, αλλά δεν ήπιε ολόκληρο ποτήρι», δήλωσε ο συνήγορος.

Η σύζυγος του επιλοχία, Κέριλιν Μπέιλς, δήλωσε απ την πλευρά της ότι, δεν γνωρίζει τι συνέβη στο Αφγανιστάν, ότι αγαπά πάρα πολύ τον σύζυγό της, ότι οι σκέψεις στρέφονται προς τις οικογένειες των θυμάτων. «Και εγώ η ίδια θέλω να μάθω, τι συνέβη. Θέλω να μάθω, πώς μπόρεσε να γίνει αυτό. Η οικογένειά μας δεν έχει άλλες πληροφορίες από αυτές που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο. Ό,τι έχει γίνει γνωστό, δεν αντιπροσωπεύει τον χαρακτήρα του ανθρώπου, που αγαπώ και θαυμάζω», λέει η σχετική ανακοίνωση για τα ΜΜΕ, η οποία εκδόθηκε από το δικηγορικό γραφείο του Λανς Ρόουζεν στο Σιατλ.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατοδικείου, ενώπιον του οποίου παραπέμφθηκε ήδη να δικαστεί – με την κατηγορία της τέλεσης 17 δολοφονιών- ο 38χρονος Ρόμπερτ Μπέιλς, είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν «δύο ανοικτά ενδεχόμενα» για τον επιλοχία. Πρώτον, ο Μπέιλς να καταδικαστεί στην ποινή του θανάτου και δεύτερον, να καταδικαστεί σε ισόβια δεσμά, με υφιστάμενη στο νόμο δυνατότητα αποφυλάκισής του, με όρους, αλλά στο απώτερο μέλλον.

Στο μεταξύ, επίσημα ανακοινώνεται ότι, επιπλέον των 17 δολοφονιών πολιτών (και γυναικόπαιδων), που τελέστηκαν όλες νύκτα, στην περιοχή Παντζουάι της αφγανικής επαρχίας Κανταχάρ, σε δύο χωριά, ο επιλοχίας παραπέμφθηκε σήμερα να δικαστεί ενώπιον στρατοδικείου και «για έξι απόπειρες δολοφονίας πολιτών».

Όσον αφορά τις 17 δολοφονίες, η κατηγορούσα αρχή τονίζει ότι «συντρέχει το επιβαρυντικό στοιχείο ότι ο δράστης έκαψε σορούς» των θυμάτων του, δηλαδή ότι τέλεσε και το αδίκημα της «περιύβρισης νεκρού».

Eπιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης