Σε μία προσπάθεια να βρεθεί η Τουρκία στο επίκεντρο των εξελίξεων με πρόσχημα την κρίση στο Κατάρ, η τουρκική κυβέρνηση έφερε στη Βουλή το κείμενο της ρύθμισης συμφωνίας για στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας – Κατάρ που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2016. 

Έτσι και πέρα από τους θεαματικούς τίτλους των τουρκικών εφημερίδων περί αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στο Εμιράτο η ρύθμιση που αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ της Τετάρτης από την τουρκική εθνοσυνέλευση προβλέπει τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την αποστολή στελεχών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και των τριών όπλων (στρατό, αεροπορία και ναυτικό) στο Εμιράτο του Κατάρ για τη δημιουργία ενός κοινού στρατηγείου με μόνιμη συντονιστική επιτροπή – σύνδεσμο η οποία θα έχει σαν στόχο την εκπαίδευση των στελεχών και των μονάδων των ενόπλων δυνάμεων του Εμιράτου ώστε να ενισχυθεί η αμυντική του δυνατότητα.

Οι ρυθμίσεις προβλέπουν επίσης την πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων και την εκπαίδευση προσωπικού από τους Τούρκους συμβούλους. Στο κείμενο σημειώνεται πως λαμβάνεται μέριμνα για την διοικητική επιμελητεία που θα εξυπηρετεί την τουρκική αποστολή. Αναφέρεται πως η τουρκική αποστολή θα συμβάλει στην ειρήνη στην περιοχή αλλά και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στο κείμενο της συμφωνίας δεν υπάρχει μνεία για αριθμό Τούρκων συμβούλων – στρατιωτικών στελεχών που θα αποσταλούν στο Κατάρ. Ούτε βάση της συμφωνίας γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στην αποστολή μάχιμης μονάδας ή εν πάση περιπτώσει ειδικού εκστρατευτικού σώματος. Αντιθέτως η συμφωνία περιορίζεται στην συνεργασία μέσω συντονιστικού γραφείου συνδέσμου για θέματα που αφορούν μόνον την εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων του Κατάρ καθώς και τη διεξαγωγή ασκήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμπεραίνεται πως η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την απομόνωση του Εμιράτου για να επιδείξει την πρόθεση της να το προστατεύσει αλλά και για να τονώσει την τουρκική παρουσία σε αυτό στο σημείο του Περσικού Κόλπου έτσι ώστε να μην επωφεληθεί μόνο το Ιράν από το διπλωματικό εμπάργκο που επέβαλαν η Σαουδική Αραβία και οι δορυφόροι της. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης