Έτοιμη να σταματήσει ακόμη και τώρα τη «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία είναι η Ρωσία αν η χώρα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τηρήσει τους όρους που έχει θέσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να «αποστρατιωτικοποιηθεί» και να «αποναζιστικοποιηθεί», να εγγυηθεί ότι το Σύνταγμά της θα συμπεριλάβει την ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών περιοχών Ντονιέτσκ και Λουχάνσκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πεσκόφ επισήμανε πως η Μόσχα έχει γνωστοποιήσει στην Ουκρανία ότι είναι έτοιμη να σταματήσει τη «στρατιωτική επιχείρηση» αμέσως εάν το Κίεβο κάνει αποδεκτούς τους παραπάνω όρους.

Όπως σχολιάζει το Reuters, είναι η πιο σαφής δήλωση από πλευράς Ρωσίας μέχρι αυτή τη στιγμή σχετικά με τους όρους που θέλει να επιβάλει στην Ουκρανία.

Ο Πεσκόφ ανέφερε ότι η Ουκρανία γνώριζε τους όρους και πρόσθεσε ότι είχε ξεκαθαριστεί πως όλα αυτά μπορούσαν να σταματήσουν «στο λεπτό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με το θέμα της ουδετερότητας, ο Πεσκόφ είπε: «Θα πρέπει να κάνουν αλλαγές στο Σύνταγμα από τις οποίες θα προκύπτει ότι η Ουκρανία θα απορρίψει κάθε στόχευση να μπει στο ΝΑΤΟ. Αυτό είναι εφικτό μόνο μέσω αλλαγών στο Σύνταγμα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης