Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Περού αποφάνθηκε υπέρ της αποφυλάκισης του 83χρονου πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 25ετή κάθειρξη για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στον Φουχιμόρι είχε απονεμηθεί χάρη την παραμονή των Χριστουγέννων του 2017, αλλά την αμφιλεγόμενη απόφαση είχε ανατρέψει τον Οκτώβριο του 2018 το Συνταγματικό Δικαστήριο. Την Πέμπτη, όμως, η νέα σύνθεση του Δικαστηρίου επανέφερε τη χάρη, ανοίγοντας τον δρόμο για την αποφυλάκιση του πρώην προέδρου του Περού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι κυβέρνησε το Περού από το 1990 μέχρι το 2000. Στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιαπωνία, υπέβαλε την παραίτησή του όταν βρέθηκε στη δίνη σκανδάλου διαφθοράς. Το περουβιανό Κογκρέσο αποφάσισε να μην κάνει δεκτή την παραίτηση και να τον καθαιρέσει έπειτα από ψηφοφορία.

Συνελήφθη το 2005 στη Χιλή και εν συνεχεία εκδόθηκε στο Περού όπου καταδικάστηκε το 2009 σε 25ετή κάθειρξη.

Αποφυλακίστηκε τα Χριστούγεννα του 2017 μετά την απονομή χάριτος, αλλά οδηγήθηκε ξανά στη φυλακή λίγους μήνες αργότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κόρη του, Κέικο Φουχιμόρι, η οποία έχει διεκδικήσει τρεις φορές την προεδρία της χώρας, έχει επανειλημμένως ζητήσει να απονεμηθεί χάρη στον πατέρα της για «ανθρωπιστικούς λόγους», επικαλούμενη τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης