Το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΔΑΔ) ζήτησε χθες Τετάρτη η κυβέρνηση του Περού να «απόσχει» από την εκτέλεση διαταγής του Συνταγματικού Δικαστηρίου να αποφυλακιστεί ο πρώην πρόεδρος Αλμπέρτο Φουχιμόρι, σύμφωνα με ΜΚΟ η οποία εμπλέκεται στη διαδικασία.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Κέντρου για τη Δικαιοσύνη και το Διεθνές Δίκαιο (CEJIL), τη Βιβιάνα Κριστίσεβιτς, το ΔΔΑΔ απηύθυνε στη Λίμα αίτημα να αναβληθεί η αποφυλάκιση του κ. Φουχιμόρι ώσπου να αποφανθεί επί προσφυγής που κατατέθηκε σ’ αυτό. Προσφεύγουσες είναι οικογένειες θυμάτων των σφαγών που διαπράχθηκαν ενόσω βρισκόταν στην εξουσία ο κ. Φουχιμόρι, για τις οποίες καταδικάστηκε το 2009 να εκτίσει 25 χρόνια κάθειρξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Περού διέταξε τη 17η Μαρτίου την αποφυλάκιση του πρώην αρχηγού του κράτους, 83 ετών, που έχει πολλά προβλήματα υγείας. Το CEJIL και άλλες οργανώσεις όμως ζήτησαν να μην αφεθεί ελεύθερος ο πρώην πρόεδρος, τονίζοντας ότι «τα θύματα ούτε ενημερώθηκαν, ούτε εξέφεραν άποψη» στη διαδικασία.

Ο κ. Φουχιμόρι είναι ο μοναδικός έγκλειστος στη μικρή φυλακή Μπαρβαδίγιο, μέσα στον στρατώνα της διεύθυνσης ειδικών επιχειρήσεων της περουβιανής αστυνομίας, σε ανατολικό τομέα της πρωτεύουσας.

Κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή το Περού από το 1990 ως το 2000, όμως, αντιμέτωπος με έρευνες για σκάνδαλα και ολοένα εντεινόμενη πίεση από την αντιπολίτευση, αναγκάστηκε να διαφύγει στην Ιαπωνία, τη χώρα καταγωγής της οικογένειάς του, τον Νοέμβριο του 2000, αφού υπέβαλε την παραίτησή του με φαξ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετέβη απρόσμενα το 2005 στη Χιλή, όπου συνελήφθη. Εκδόθηκε στο Περού το 2007.

Καταδικάστηκε από την περουβιανή δικαιοσύνη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διότι διέταξε δύο σφαγές που διαπράχθηκαν από τάγμα θανάτου την περίοδο 1991-1992, στο πλαίσιο του εμφυλίου πολέμου ανάμεσα στις κρατικές δυνάμεις και τους μαοϊστές αντάρτες του Φωτεινού Μονοπατιού.

Ο κ. Φουχιμόρι, πατέρας της ατυχήσασας υποψήφιας στις περυσινές προεδρικές εκλογές, της Κέικο Φουχιμόρι, αναμενόταν να αποφυλακιστεί εντός της εβδομάδας.

Το 2018 επρόκειτο να του δοθεί χάρη, όμως αυτό ανατράπηκε κατόπιν παρέμβασης του ΔΔΑΔ. Το Περού είναι μέλος του Δικαστηρίου και γενικά εφαρμόζει τις αποφάσεις του.

Η κυβέρνηση του νυν προέδρου Πέδρο Καστίγιο δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το αίτημα του ΔΔΑΔ μέχρι στιγμής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης