Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Περού έδωσε εντολή τη Δευτέρα (25/11) να αφεθεί ελεύθερη η 44χρονη αρχηγός της δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι, κόρη του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000), η οποία προφυλακίστηκε πέρυσι στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται σε βάρος της από εισαγγελείς για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και δωροληψία από τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Odebrecht.

Τα μέλη του περουβιανού ανώτατου δικαστηρίου αποφάσισαν να αποφυλακιστεί η Φουχιμόρι με οριακή διαφορά, τεσσάρων ψήφων υπέρ έναντι τριών κατά, διευκρίνισε ο πρόεδρός του σώματος Ερνέστο Μπλούμε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση στην απόφαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Φουχιμόρι προφυλακίστηκε για 18 μήνες την 31η Οκτωβρίου του 2018, μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της για σύσταση και συμμορία, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και δωροληψία εκατομμυρίων δολαρίων από την Οντεμπρέχτ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας το 2011. Η πολιτικός απορρίπτει όλες τις κατηγορίες.

Ο Μπλούμε τόνισε πως «το δικαστήριο δεν εξέφερε άποψη για την ουσία» της υπόθεσης, «δεν έκρινε αθώα, ούτε ένοχη» τη Φουχιμόρι.

Ο πατέρας της αρχηγού του κόμματος Λαϊκή Δύναμη, ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι, συνεχίζει να εκτίει την ποινή 25 ετών κάθειρξης που του επιβλήθηκε για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποθέσεις διαφθοράς επί των ημερών του στην εξουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση καταγράφηκε καθώς το Περού οδεύει να εισέλθει στην τελική ευθεία ενόψει της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών την 26η Ιανουαρίου, μετά την απόφαση του προέδρου Μαρτίν Βισκάρα να διαλύσει το Κογκρέσο την 30ή Σεπτεμβρίου, εν μέσω της σύγκρουσής του με τους κοινοβουλευτικούς εξαιτίας της σταυροφορίας του για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το κόμμα της δυναστείας των Φουχιμόρι είχε την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο. Η Φουχιμόρι, που διεκδίκησε την προεδρία σε δύο διαδοχικές αναμετρήσεις (2011, 2016), στις οποίες υπέστη οδυνηρές γι’ αυτήν ήττες, δεν αναμένεται να είναι υποψήφια της παράταξής της σε αυτές τις εκλογές.

Το σκάνδαλο της Οντεμπρέχτ, στο οποίο ενεπλάκησαν κορυφαίοι πολιτικοί σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, κατάφερε βαριά πλήγματα σε τέσσερις πρώην προέδρους του Περού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης