Δικαστής έδωσε εντολή χθες Παρασκευή να προφυλακιστεί για 36 μήνες ο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, πρώην πρόεδρος του Περού που διατάχθηκε να τεθεί υπό κράτηση πριν από ένδεκα ημέρες, στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά σε βάρος του που σχετίζεται με τη βραζιλιάνικη εταιρεία-κολοσσό των κατασκευών Odebrecht.

   Η απόφαση του δικαστή να επιβάλει τριετή προφυλάκιση στον Κουτσίνσκι ακολούθησε αίτημα των εισαγγελέων που διενεργούν έρευνα για την υπόθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Ο Κουτσίνσκι, άλλοτε επικεφαλής επενδυτικής τράπεζας στη Γουόλ Στριτ, επιχειρηματίας, πρωθυπουργός και εντέλει πρόεδρος του Περού (2016-2018), 80 ετών σήμερα, φέρεται να έλαβε δωροδοκίες και να νομιμοποίησε έσοδα από εγκληματική δραστηριότητα.

   Παρά το ένταλμα σύλληψής του, δεν είχε συλληφθεί, καθώς νοσηλευόταν σε κλινική λόγω επέμβασης στην καρδιά. Ο Κουτσίνσκι εισήχθη εξάλλου προχθές Πέμπτη στην εντατική, με υψηλή αρτηριακή πίεση.

   Η Οντεμπρέχτ έχει παραδεχθεί πως μοίραζε επί σειρά ετών δωροδοκίες ύψους σχεδόν 790 εκατομμυρίων δολαρίων σε 12 χώρες, ανάμεσά τους 10 κράτη της Λατινικής Αμερικής, για να εξασφαλίζει αναθέσεις δημοσίων έργων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Άλλοι δύο πρώην πρόεδροι της χώρας αντιμετωπίζουν επίσης έρευνες για το σκάνδαλο της Οντεμπρέχτ.

   Ένας τρίτος πρώην πρόεδρος (1985-1990 και 2006-2011), ο Άλαν Γκαρσία, αυτοκτόνησε την Τετάρτη — αυτοπυροβολήθηκε την ώρα που αστυνομικοί είχαν φθάσει στο σπίτι του για να τον συλλάβουν — εξαιτίας της εμπλοκής του ονόματός του στην υπόθεση και της έναρξης έρευνας σε βάρος του. Η κηδεία του έγινε χθες. Οι οικείοι του απέρριψαν την προσφορά της κυβέρνησης του Μαρτίν Βισκάρα η τελετή να γίνει δημοσία δαπάνη. Στην αποχαιρετιστήρια επιστολή του που ανέγνωσε αντί επικήδειου μια από τις κόρες του, ο Γκαρσία είχε γράψει «αφήνω στα παιδιά μου την αξιοπρέπεια των αποφάσεών μου, στους συντρόφους μου κάτι για να είναι υπερήφανοι και στους αντιπάλους μου το πτώμα μου ως ένδειξη της περιφρόνησής μου».

   Στο πλαίσιο του ίδιου σκανδάλου, η Λίμα ζητεί την έκδοση από τις αρχές των ΗΠΑ του Αλεχάντρο Τολέδο (2001-2006).

   Ο Ογιάντα Ουμάλα (2011-2016) αποφυλακίστηκε τον περασμένο Μάιο, έπειτα από εννιάμηνη προφυλάκιση, κι αναμένει να δικαστεί.

   Η αρχηγός της αντιπολίτευσης Κέικο Φουχιμόρι έχει προφυλακιστεί σε σχέση με το ίδιο σκάνδαλο από την 31η Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης