Ο πρόεδρος του Περού Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό του συμβούλιο την παραμονή των Χριστουγέννων για να εξεταστεί το αίτημα του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι να αποφυλακιστεί, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην κυβέρνησή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters την Κυριακή.

Η πηγή μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, λόγω της λεπτής φύσης του θέματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκπρόσωπος του προέδρου επιβεβαίωσε ότι βρισκόταν σε εξέλιξη μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά απέφυγε να διευκρινίσει τον λόγο. Δεν είναι σαφές εάν θα ακολουθήσει κάποια ανακοίνωση, σύμφωνα με την ίδια.

Ο Φουχιμόρι διακομίστηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο αργά το βράδυ του Σαββάτου εξαιτίας της πολύ χαμηλής πίεσής του και καρδιακών αρρυθμιών που έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή του, σύμφωνα με τον γιατρό του, ο οποίος δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλια την Κυριακή.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συγκλήθηκε λίγα εικοσιτετράωρα αφού μια μερίδα υποστηρικτών του Φουχιμόρι στο Κογκρέσο έσωσε τον Κουτσίνσκι από την καθαίρεση, καθώς ήταν αντιμέτωπος με μια διαδικασία παύσης του εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφθοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κοινοβουλευτικοί του κόμματος Λαϊκή Δύναμη—του οποίου ηγείται η κόρη του Φουχιμόρι, η Κέικο Φουχιμόρι—είπαν ότι ο πρόεδρος εξασφάλισε υποστήριξη υποσχόμενος να αποφυλακίσει τον πρώην πρόεδρο. Η κυβέρνηση του Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι διέψευσε αυτόν τον ισχυρισμό.

Η Μαρία Λουίσα Κουκουλίσα, φίλη και πρώην υπουργός του Φουχιμόρι, δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος βρισκόταν σε σταθερή κατάσταση αλλά η πίεσή του ήταν ακόμη χαμηλή την Κυριακή. Προέτρεψε τον Κουτσίνσκι να απονείμει χάρη στον πρώην πρόεδρο, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 25 ετών για διαφθορά και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Θέλει μόνο την ελευθερία του. Θέλει ειρήνη και πρόοδο για τη χώρα. Δεν θέλει να επιστρέψει στην πολιτική. Θέλει απλά να είναι καλός παππούς. Μόλις μου το είπε», διαβεβαίωσε η Κουκουλίσα αφού επισκέφθηκε τον Αλμπέρτο Φουχιμόρι στο νοσοκομείο.

Ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι, 79 ετών—όπως ακριβώς και ο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι—είναι μια μορφή που διχάζει το Περού. Ορισμένοι του πιστώνουν ότι αντιμετώπισε μια οικονομική κρίση και μια αιματηρή εξέγερση μαοϊστών ανταρτών. Πολλοί άλλοι τον θεωρούν απλά διεφθαρμένο δικτάτορα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης