Σωστικά συνεργεία ανέσυραν χθες Τετάρτη τα πτώματα δύο θυμάτων κατολίσθησης στο βόρειο Περού που καταπλάκωσε προχθές Τρίτη πολλά σπίτια ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό άλλων τουλάχιστον έξι ανθρώπων που αγνοούνται.

«Μπορέσαμε να ανασύρουμε τα πτώματα ενός άνδρα κι ενός κοριτσιού ηλικίας ενός μήνα», είπε στον Τύπο ο Χοσέ Ρίβας, εκπρόσωπος των υπηρεσιών διάσωσης. Ο άνδρας «μάλλον προσπαθούσε να προστατεύσει το παιδί» αλλά η κατολίσθηση «έθαψε και τους δύο», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, οι Αρχές αναθεώρησαν προς τα κάτω τον αριθμό των αγνοουμένων, κάνοντας λόγο για οκτώ, «συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών», έναντι 15 που είχαν ανακοινώσει την Τρίτη, μερικές ώρες αφού βράχια βάρους πολλών τόνων χτύπησαν σπίτια οικοδομημένα στην πλαγιά λόφου, όπως κατέγραψαν σε βίντεο κάτοικοι της κοινότητας Ρετάμας.

 

Ο αριθμός των σπιτιών που θάφτηκαν στην κατολίσθηση διορθώθηκε επίσης προς τα κάτω, στα «περίπου επτά», όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Άμυνας Χοσέ Γαβίδια, ο οποίος διευθύνει την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Πολύ λιγότερα από τα 60 για τα οποία είχε κάνει αρχικά λόγο ο περιφερειάρχης στην περιοχή Λα Λιμπερτάδ, ο Μανουέλ Γεμπέν.

Η κατολίσθηση χτύπησε το πρωί της Τρίτης την απομακρυσμένη πόλη περίπου 5.000 κατοίκων, σε υψόμετρο 2.800 μέτρων, στην περιφέρεια Λα Λιμπερτάδ, 500 χιλιόμετρα βόρεια της Λίμας, που απέχει 16 ώρες οδικώς από την Τρουχίγιο, την πρωτεύουσα της περιοχής.

«Μπόρεσα να βγω έγκαιρα, το σπίτι μου θάφτηκε. Η κατολίσθηση μας πήρε τα πάντα», είπε η Λέντι Λέιβα, τα πέντε μέλη της οικογένειας της οποίας βγήκαν επίσης σώα.

Ο πρόεδρος του Περού, ο Πέδρο Καστίγιο, που επισκέφθηκε την περιοχή, στηλίτευσε τη φτώχεια που ωθεί πολίτες να οικοδομούν σπίτια σε περιοχές υψηλού κινδύνου ως προς τις φυσικές καταστροφές.

Η τοποθεσία αυτή πράγματι «είχε χαρακτηριστεί ζώνη υψηλού κινδύνου», τόνισε ο Μιγκέλ Γιαμασάκι, ανώτερο στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας αρμόδιο για την πρόληψη.

Οι κατολισθήσεις είναι συχνές το καλοκαίρι του νότιου ημισφαιρίου στο περουβιανό τμήμα των Άνδεων, λόγω των εποχικών βροχών.

Το 2009, τουλάχιστον 13 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, έχασαν τη ζωή τους στη Ρετάμας εξαιτίας κατολίσθησης.

Στα μέσα του Φεβρουαρίου, στη Βραζιλία, πάνω από 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Πετρόπολις, ορεινό τουριστικό προορισμό, όταν σημειώθηκαν ξαφνικές πλημμύρες και κατολισθήσεις, καταστρέφοντας ιδίως δεκάδες σπίτια τα οποία είχαν ανεγερθεί στην πλαγιά λόφου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης