Περού: Αυστηρότερα μέτρα φύλαξης θα εφαρμοστούν στα σύνορα με τον Ισημερινό

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2019, 09:16
Περού: Αυστηρότερα μέτρα φύλαξης θα εφαρμοστούν στα σύνορα με τον Ισημερινό

Η κυβέρνηση του Περού θα ενισχύσει τα μέτρα φύλαξης στα σύνορα με τον Ισημερινό για την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης, καθώς οι αυστηρότερες προϋποθέσεις που ορίστηκαν για τους υπηκόους της Βενεζουέλας οδήγησαν στη μείωση των αφίξεων κατά 90%, δήλωσε τη Δευτέρα ο Περουβιανός υπουργός Εξωτερικών Νέστορ Ποπολίσιο.

Περισσότεροι από 850.000 πολίτες της Βενεζουέλας κατέφυγαν στο Περού τα τελευταία χρόνια, καθώς η χώρα τους είναι αντιμέτωπη με βαθιά πολιτικοοικονομική κρίση.

Ωστόσο τον Ιούνιο οι Αρχές του Περού άρχισαν να απαιτούν από τους πολίτες της Βενεζουέλας που θέλουν να μπουν στη χώρα να έχουν εξασφαλίσει βίζες, καθώς αρκετά κράτη της περιοχής υιοθετούν πλέον αυστηρότερη στάση απέναντί τους.

«Οι αφίξεις μεταναστών από τη Βενεζουέλα στη χώρα μας έχει μειωθεί δραματικά και σήμερα είναι κατά 90% χαμηλότερη από ό,τι ήταν τον Ιούνιο» ανέφερε ο Ποπολίσιο σε δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου του συνεργάζονται με το Υπ. Εσωτερικών και με την αστυνομία για να εξασφαλιστεί ότι οι μετανάστες από τη Βενεζουέλα δεν θα παρακάμπτουν τους νέους όρους περνώντας τα σύνορα παράνομα.

«Βρισκόμαστε σε άμεσο συντονισμό (...) για να εξασφαλιστεί περισσότερη φύλαξη κατά μήκος των συνόρων μας και για να αποφεύγονται οι παράνομες είσοδοι» επεσήμανε ο Ποπολίσιο.

Κατά τον Περουβιανό ΥΠΕΞ, η Λίμα, σε συνεννόηση με άλλες 11 χώρες της περιοχής, προσπαθεί να χαράξει νέα πολιτική για τον χειρισμό της μετανάστευσης από τη Βενεζουέλα.

Αφότου το Περού άρχισε να απαιτεί οι πολίτες της Βενεζουέλας να εξασφαλίζουν βίζες, η Χιλή και ο Ισημερινός εφάρμοσαν παρόμοια μέτρα. Και οι τρεις χώρες αξιώνουν πλέον επίσης οι μετανάστες από τη Βενεζουέλα να διαθέτουν διαβατήριο, έγγραφο δύσκολο να αποκτηθεί για ολοένα περισσότερους φτωχούς πολίτες της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2019, 11:31