Πάνω από 500 μετανάστες έφτασαν στο ιταλικό νησάκι Λαμπεντούζα χθες Δευτέρα το απόγευμα με παλιό αλιευτικό, μετέδωσαν ιταλικά ΜΜΕ.

Το σιδερένιο αλιευτικό μήκους 15 μέτρων αναχαιτίστηκε από περιπολικό της υπηρεσίας τελωνείων (Guardia di Finanza) περίπου 7 χιλιόμετρα από το νησί και οδηγήθηκε στο λιμάνι, διευκρίνισε το ιταλικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα στους μετανάστες, που πιστεύεται πως είναι πολίτες του Μαρόκου, της Συρίας, του Μπανγκλαντές και της Αιγύπτου, είναι γυναίκες και παιδιά, ανέφερε η ίδια πηγή. Το πλεούμενο πιστεύεται πως απέπλευσε από τη Λιβύη.

Νωρίτερα χθες έφθασαν στο νησί 119 άνθρωποι με πέντε πλεούμενα.

«Έπειτα από μερικές ημέρες κακοκαιρίας, η θάλασσα είναι ήρεμη και οι αφίξεις ξανάρχισαν», εξήγησε στο ANSA ο Τότο Μαρτέλο, ο δήμαρχος στη Λαμπεντούζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να εξακριβωθούν τα στοιχεία των μεταναστών, να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες και να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις προτού τεθούν σε καραντίνα, πιθανόν σήμερα.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που αποπλέουν από τις ακτές της Τυνησίας και της Λιβύης συχνά κατευθύνονται στη Λαμπεντούζα, μικρό ιταλικό νησί ανάμεσα στην Τυνησία και τη Μάλτα, για να ζητήσουν άσυλο στην Ε.Ε. Όμως το ταξίδι σε αυτή τη θαλάσσια οδό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέρους του συστήματος του ΟΗΕ, τουλάχιστον 1.146 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα το πρώτο μισό της χρονιάς προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη, υπερδιπλάσιοι από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (513). Από το 2014 ως το 2018 έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 17.000 άνθρωποι, κατά την ίδια πηγή. Ο Οργανισμός σημειώνει πως τα στοιχεία αυτά πιθανότατα είναι υποτιμημένα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης