Τουλάχιστον 48 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σφαγιάστηκαν τη νύχτα της Τρίτης από ενόπλους που επιτέθηκαν σε ένα αντίπαλο χωριό στη νοτιοανατολική Κένυα.

Σύμφωνα με τον υποδιευθυντή της τοπικής αστυνομίας, Τζόζεφ Κιτούρ, η επιδρομή έγινε στην αγροτική περιοχή του ποταμού Τάνα από άνδρες της φυλής Ποκόμο που επιτέθηκαν στους χωρικούς της φυλής Ορμά. Οι δύο αυτές κοινότητες βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και χρόνια αλλά η χθεσινοβραδινή επίθεση ήταν η πιο αιματηρή που έχει σημειωθεί στην Κένυα από τις ταραχές που έγιναν το 2007 και στις αρχές του 2008, μετά τις εκλογές στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συνολικά σκοτώθηκαν 48 άνθρωποι: 31 γυναίκες, έντεκα παιδιά και έξι άνδρες», ενώ πολλά σπίτια πυρπολήθηκαν, είπε ο Κιτούρ. «Είναι τρομερό, 34 άνθρωποι σφαγιάστηκαν με ματσέτες ενώ 14 κάηκαν ζωντανοί», πρόσθεσε.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι οι Ποκόμο επιτέθηκαν στους Ορμά που ζουν σε ένα νησάκι», διευκρίνισε.

Σύμφωνα πάντως με έναν τοπικό βουλευτή, τον Ντανσόν Μουνγκατάνα, επρόκειτο για επίθεση αντιποίνων. Πριν από περίπου δέκα ημέρες Ορμά είχαν σκοτώσει τρεις Ποκόμο. Οι τελευταίοι έσφαξαν τότε σχεδόν 200 ζώα των Ορμά που με τη σειρά τους επιτέθηκαν στα χωριά των Ποκόμο και έκαψαν 100 σπίτια, υποστήριξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2011 περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ μελών των δύο κοινοτήτων που σχετίζονται με την πρόσβαση στους βοσκότοπους και σε ένα ποτάμι της περιοχής.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης