Περισσότεροι από 15 σαουδάραβες δημοσιογράφοι και μπλόγκερ έχουν συλληφθεί «με τη μεγαλύτερη αδιαφάνεια» από τον Σεπτέμβριο του 2017, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, η οποία ζητάει να διεξαχθεί ανεξάρτητη διεθνής έρευνα για την τύχη του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

«Η εξαφάνιση αυτή εντάσσεται σ’ ένα κύμα σκληρής και συχνά αδιαφανούς καταπίεσης που έχει στόχο τους σαουδάραβες δημοσιογράφους. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ζητούν να διεξαχθεί ανεξάρτητη διεθνής έρευνα για να βρεθεί τι του συνέβη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΜΚΟ που έχει την έδρα της στο Παρίσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι «συνέβη σ’ ένα πλαίσιο εντεινόμενης καταπίεσης των δημοσιογράφων και των μπλόγκερ στη χώρα καταγωγής του», προσθέτει η ένωση για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.
«Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, περισσότεροι από 15 απ’ αυτούς συνελήφθησαν με τη μεγαλύτερη αδιαφάνεια στη Σαουδική Αραβία: στις περισσότερες περιπτώσεις η σύλληψή τους ουδέποτε επιβεβαιώθηκε επισήμως ούτε δημοσιοποιήθηκαν ο τόπος κράτησής τους ή οι κατηγορίες σε βάρος τους», συνεχίζει η MKO.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα επικαλούνται πολλές περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων αυτή του δημοσιογράφου Σάλεχ ελ Σίχι, ο οποίος εξαφανίσθηκε τον Δεκέμβριο και η σύλληψή του «δεν επιβεβαιώθηκε παρά τον Φεβρουάριο του 2018, τη στιγμή που οι συγγενείς του έμαθαν πως καταδικάσθηκε σε φυλάκιση πέντε ετών», ή ακόμη αυτή του Φάγεζ μπεν Ντάμαχ, «ενός διάσημου σαουδάραβα δημοσιογράφου και ποιητή», από τον οποίο δεν υπάρχουν νέα από τον Σεπτέμβριο του 2017, «ημερομηνία κατά την οποία ήταν έτοιμος να εγκαινιάσει ένα ενημερωτικό κανάλι στο Κουβέιτ». Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, «απλούστατα απήχθη και εκδόθηκε στη Σαουδική Αραβία».

Σε συνέντευξή του την Παρασκευή στο πρακτορείο Bloomberg, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν υποστήριξε πως ο Τζαμάλ Κασόγκι «εισήλθε» πράγματι στο προξενείο, όμως βγήκε απ’ αυτό λίγο μετά. Ο σαουδάραβας πρίγκιπας-διάδοχος κάλεσε ο ίδιος τις τουρκικές αρχές να «ερευνήσουν» το προξενείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τούρκοι αξιωματούχοι υποστήριξαν το βράδυ τη Σαββάτου πως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο 59χρονος Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης – πληροφορία που χαρακτηρίσθηκε «αβάσιμη» από το Ριάντ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης