Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα και αφορούν τον αριθμό των ανθρωποκτονιών στην πόλη του Μεξικού, εξαιτίας των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος. Περίπου 30.000 υπολογίζεται ότι θα είναι ο συνολικός αριθμός των ανθρωποκτονιών για αυτή τη χρονιά, δηλαδή σχεδόν ίδιος με το 2018.

Ωστόσο, στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα και δείχνουν ότι οι ανθρωποκτονίες μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, δίνουν μία ανάσα στον κεντροαριστερό πρόεδρο του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, που δέχεται έντονες επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τον αγώνα εναντίον των συμμοριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο, έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση μετά το χάος που προκάλεσαν οι εκτελεστές ενός από τα καρτέλ των ναρκωτικών στη βορειοδυτική πόλη Κουλιακάν κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης επιχείρησης για τη σύλληψη ενός από τους γιους του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν.

Η ελπίδα της κυβέρνησης είναι πως η χώρα οδεύει σε ένα σημείο καμπής, αν και ο συνολικός αριθμός των ανθρωποκτονιών οδεύει πάντα να ξεπεράσει το περυσινό ιστορικό υψηλό που είναι 29.000, λένε αστυνομικές πηγές της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης