Την Ουαλία θα επισκεφθεί σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, στο πλαίσιο περιοδείας της ανά το Ηνωμένο Βασίλειο εν όψει της επίσημης έναρξης της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ αναμένεται να ενεργοποιήσει έως τα τέλη Μαρτίου το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο θα ανοίξει τις επίσημες συνομιλίες εξόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το περσινό δημοψήφισμα για το Brexit έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. Στην πλειονότητά τους οι κάτοικοι της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας παραμένουν υπέρμαχοι της Ε.Ε., αλλά βρίσκονται σε μειοψηφία σε σχέση με τους πολίτες της Αγγλίας και της Ουαλίας, οι οποίοι υποστήριξαν την έξοδο από την Ένωση.

Σε μια οξεία πρόκληση προς τη Μέι, η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα πως θα προωθήσει ένα νέο δημοψήφισμα για αυτονομία της Σκωτίας, εφόσον συνάντησε «έναν τούβλινο τοίχο αδιαλλαξίας» στο Λονδίνο, όταν ζήτησε ξεχωριστή συμφωνία εξόδου για τη Σκωτία. Η Μέι αρνήθηκε την πρόταση, λέγοντας ότι δεν είναι κατάλληλη η στιγμή.

Στη Βόρεια Ιρλανδία, το μεγαλύτερο εθνικιστικό κόμμα, Σιν Φέιν, έχει επίσης δηλώσει ότι επιθυμεί ένα δημοψήφισμα αποχώρησης από το Ηνωμένο Βασίλειο «το ταχύτερο δυνατόν» για να ενωθεί με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα η Μέι και ο υπουργός για θέματα Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις θα συναντηθούν με τον πρώτο υπουργό της Ουαλίας Κάρουϊν Τζόουνς και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, για να συζητήσουν πώς μπορεί η Ουαλία να μεγιστοποιήσει τις ευκαιρίες που θα της προσφέρει το Brexit, είπε το γραφείο της.

«Από την πρώτη μου μέρα (…) έχω δηλώσει ξεκάθαρα την αποφασιστικότητά μου να ενισχύσω και να διατηρήσω την πολύτιμη ενότητα (της χώρας). Έχω, επίσης, ξεκαθαρίσει ότι, καθώς αποχωρούμε από την Ε.Ε., θα εργασθώ για να παραδώσω μια συμφωνία η οποία συμφέρει όλο το Ηνωμένο Βασίλειο» είπε η Μέι σε δήλωσή της πριν από την επίσκεψη.

«Θέλω κάθε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει στο έπακρο τις ευκαιρίες του μέλλοντος, και τις ουαλικές επιχειρήσεις να ωφεληθούν από το πιο ελεύθερο εμπόριο, ως μέλη ενός παγκόσμια συναλλασσόμενου έθνους» τόνισε.

ΠΗΓΗ: AΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης