Μαριάννα Μαρμαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κόσμος γίνεται πιο φωτεινός κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Στολισμένοι δρόμοι, πλατείες και πάρκα, φωταγωγημένα δέντρα, γιορτινή ατμόσφαιρα, μουσικές μπάντες και μυρωδιές από ζεστό γλυκό κρασί και σοκολάτα συνθέτουν την εικόνα των μεγάλων πόλεων.

Παρά την κρίση που πλήττει από το 2008 τις περισσότερες χώρες, οι πόλεις δεν μπορούν παρά να βάλουν τα γιορτινά τους, έστω κι αν αυτά δεν είναι το τόσο φαντασμαγορικά όσο προηγούμενων ετών.

Αθήνα, Ελλάδα

Η Αθήνα ξεκίνησε τις εορταστικές εκδηλώσεις στις 3 Δεκεμβρίου και η έναρξή τους κορυφώθηκε στις 10 του μήνα, όταν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης έδωσε το σήμα για τη φωταγώγηση της πλατείας Συντάγματος. Αυτή τη χρονιά το κέντρο της μεγαλύτερης πλατείας της χώρας το κοσμεί ένα λιτό μικρό καράβι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Η Νέα Υόρκη, ο προορισμός των απανταχού κοσμικών για glamorous γιορτές, έβαλε τα γιορτινά της στις 3 Δεκεμβρίου. To Ροκφέλερ Σέντερ αποτελεί ένα από τα hot spots της αμερικάνικης πόλης. Μάλιστα, φιλοξενεί και ένα από τα 10 υψηλότερα δέντρα στον κόσμο, που μετρά κάτι παραπάνω από 23 μέτρα ύψος και 12 τόνους βάρος. Η φωταγώγησή του, με 45.000 λαμπιόνια, έγινε από τη διάσημη τραγουδίστρια Μαράια Κάρεϊ κατά την 81η τελετή φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου του ξενοδοχείου στις 3 Δεκεμβρίου. 

Η Μαράια Κάρεϊ κατά την 81η τελετή φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Ροκφέλερ Σέντερ

Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο μπροστά από το Καπιτώλιο το άναψε, ως είθισται από το 1964, το προεδρικό ζεύγος, ο Μπάρακ και η Μισέλ Ομπάμα.

Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία
Ανταπόκριση από το Λονδίνο: Φλώρα Πέτση

Ήδη από το φθινόπωρο το Λονδίνο είχε μπει σε γιορτινό κλίμα. Στις 2 Δεκεμβρίου οι Βρετανοί γιόρτασαν τη Cyber Monday, την ημέρα που πραγματοποιούνται οι περισσότερες online αγορές της χρονιάς, και έσπευσαν να αγοράσουν ηλεκτρονικά, δώρα και χριστουγεννιάτικα είδη.

Παρ’ όλα αυτά, οι κεντρικοί δρόμοι του Λονδίνου ήταν ήδη πλημμυρισμένοι από κόσμο κάθε εθνικότητας, οι οποίοι απολάμβαναν την εορταστική ατμόσφαιρα της πόλης κάνοντας παράλληλα τα ψώνια τους.

Μια μικρή γεύση από το στολισμένο Λονδίνο…

Το κατάστημα Primark

Marks & Spenser

'Προορισμός Χριστούγεννα' για το πολυκατάστημα Selfridges

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο που είναι εγκατεστημένο στον σταθμό του μετρό St Pancras μετρά σε ύψος πάνω από 10 μέτρα

Παρίσι, Γαλλία

Είναι γνωστή ως η πρωτεύουσα της παγκόσμιας μόδας. Πώς θα μπορούσε, λοιπόν, το Παρίσι να μην είναι την περίοδο των Χριστουγέννων το λιγότερο stylish;!

Πάρτε μία γεύση από τις Γκαλερί Λαφαγιέτ, που θεμελιώθηκαν στο Παρίσι το 1912, καθώς και από άλλα σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας…

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Γκαλερί Λαφαγιέτ στολίστηκε από τη Swatch

Τα Ηλύσια Πεδία

Η Παναγία των Παρισίων

Επίσης, να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος της πόλης του Φωτός, θέλοντας να τιμήσει τον Νέλσον Μαντέλα, αποφάσισε να φωταγωγήσει το βράδυ της Παρασκευής τον Πύργο του Άιφελ προβάλλοντας πάνω στο μνημείο το όνομα του Νοτιοαφρικανού ηγέτη. Οι επισκέπτες της Πόλης του Φωτός θα έχουν την ευκαιρία να δουν το όνομα του Μαντέλα μέχρι την Κυριακή. Μάλιστα την Κυριακή, ημέρα της κηδείας του Μαντέλα, θα λάβει χώρα και ειδική τελετή, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Παριζιάνοι θα ανάψουν 1.000 κεριά στη μνήμη του.

Φυσικά, από τα τέλη Νοέμβρη πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων λαμβάνει χώρα και στην Ντίσνεϊλαντ.

Εορταστική εκδήλωση στην Ντίσνεϊλαντ στα μέσα Νοεμβρίου

Νίκαια, Γαλλία

Μόντε Κάρλο, Μονακό

Το πριγκιπάτο του Μονακό δεν γνωρίζει από κρίσεις, μόνο από μεγαλεία…

Η πίσω όψη του καζίνο στο Μόντε Κάρλο

Άποψη από το εσωτερικό του Hotel de Paris στο Μόντε Κάρλο
Οι φωτογραφίες από το Μόντε Κάρλο είναι από τον λογαριασμό στο Instagram της claireverneil.

Βιέννη, Αυστρία

Τα λόγια είναι περιττά… Τα Χριστούγεννα στη Βιέννη είναι πάντα μαγικά, με την ατμόσφαιρα να σε μεταφέρει στην εποχή της ένδοξης αυτοκρατορίας… Όσοι καταφέρετε να την επισκεφθείτε φέτος μην παραλείψετε να κλείσετε θέση για να παρακολουθήσετε την υπέροχη πρωτοχρονιάτικη συναυλία της ξακουστής Συμφωνικής Ορχήστρας της αυστριακής πρωτεύουσας.

Οι υπόλοιποι, ας αρκεστούμε στις αριστουργηματικές εικόνες…

Μόναχο, Γερμανία

Οι επισκέπτες του Μονάχου δεν έχουν παρά να μεταβούν στο χριστουγεννιάτικο χωριό της πόλης, που άνοιξε τις πύλες του στις 26 Νοεμβρίου.

Βερολίνο, Γερμανία

Η μεγαλοπρεπής πύλη του Βρανδεμβούργου δεν θα μπορούσε παρά να στολιστεί με ένα εξίσου μεγαλοπρεπές χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Αμβούργο, Γερμανία

Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία

Το Ρίο ντε Τζανέιρο, πριν υποδεχθεί τους αθλητές και τους θεατές του Μουντιάλ 2014, ετοιμάστηκε με κάθε λαμπρότητα να υποδεχθεί τα Χριστούγεννα. Στις 30 Νοεμβρίου φωταγωγήθηκε το ύψους 85 μέτρων χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Πάρκο του Κανταγκάλο, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα.

Μπαΐα, Βραζιλία

Περιμένοντας το Μουντιάλ...

Μαδρίτη, Ισπανία

Η έξοδος από το Μνημόνιο πλησιάζει για την Ισπανία και οι πολίτες της το γιορτάζουν με ένα μεγαλόπρεπο χρυσό δέντρο 12… ορόφων στο κέντρο της Πουέρτα δελ Σολ, το οποίο είναι ταυτόχρονα φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς αποτελείται από ενεργειακές λάμπες.

Άποψη από το εσωτερικό του δέντρου

Μπούργος, Ισπανία

Πράγα, Τσεχία

Σε μια από τις πιο διάσημες χριστουγεννιάτικες αγορές του κόσμου, στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης, φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Πράγας.

Πανοραμική εικόνα της πλατείας της Παλιάς Πόλης

Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Τόκιο, Ιαπωνία

Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική

Ένα καθαρά αφρικανικό σκηνικό παίρνει δυτικό χρώμα ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η πρωτεύουσα της χώρας, που θρηνεί για τον χαμό του Νέλσον Μαντέλα, έβαλε τα καλά της για να υποδεχτεί αισιόδοξα το 2014.

Σίδνεϊ, Αυστραλία

Ένα εναλλακτικό χριστουγεννιάτικο δέντρο επέλεξε να στολίσει φέτος το Σίδνεϊ, προκειμένου να στείλει ένα ηχηρό οικολογικό μήνυμα για τις καθημερινές μετακινήσεις μας. Πολύχρωμα ποδήλατα συνθέτουν ένα από τα πιο πρωτότυπα δέντρα ανά την υφήλιο.

Ρώμη, Ιταλία

Κι ενόσω ολόκληρος ο κόσμος θρηνεί για τον πρώην πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, η Ρώμη φωταγωγήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου με ένα ουράνιο τόξο από λαμπιόνια, αφιερωμένο στη μνήμη του μεγάλου ηγέτη.

Η Αιώνια Πόλη γέμισε από πολύχρωμα λαμπιόνια που σχηματίζοντας λωρίδες κάλυψαν 1.600 μέτρα. Σκοπός του τεράστιου κύματος από φωτάκια είναι να σταλεί ένα μήνυμα αγάπης, ανεκτικότητας, ενότητας και της χαράς του να μοιράζεσαι – το ίδιο που έστειλε ο ίδιος ο Μαντέλα στη Νότια Αφρική και σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται, επίσης, και για ένα μήνυμα κατά της ομοφοβίας (σ.σ.: το ουράνιο τόξο θυμίζει τη σημαία του Gay Pride). Μάλιστα, στο χριστουγεννιάτικο δέντρο αναγράφεται σε όλες τις γλώσσες με μπλε φωτάκια η λέξη «Ειρήνη».

Στο δέντρο στην Piazza Venevia αναγράφεται η λέξη 'Ειρήνη' σε όλες τις γλώσσες. Και στα ελληνικά...

Άρωμα Χριστουγέννων στο Κολοσσαίο

Χριστουγεννιάτικη αγορά στη Piazza Navona

Σαλέρνο, Ιταλία

Μόσχα, Ρωσία



Τζακάρτα, Ινδονησία

Βρυξέλλες, Βέλγιο

Πεκίνο, Κίνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης