Πέντε αξιωματικοί των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, ανάμεσά τους διοικητής, σκοτώθηκαν στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στα περίχωρα της Δαμασκού τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ανέφερε μη κυβερνητική οργάνωση.

«Πέντε αξιωματικοί των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, ανάμεσά τους ανώτερος αξιωματικός, σκοτώθηκαν όταν ισραηλινές επιδρομές έπληξαν κτίριο κατά μήκος νότιου αυτοκινητοδρόμου» λίγη ώρα αφού είχαν φθάσει εκεί, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επρόκειτο για τη δεύτερη ισραηλινή επιδρομή στη συριακή πρωτεύουσα πριν καν συμπληρωθούν 24 ώρες. Συριακά κρατικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για δύο τραυματίες σύρους στρατιωτικούς στην προηγούμενη επιδρομή, τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε χθες Παρασκευή μετέδωσε χθες ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης που επιβεβαίωσε ότι αξιωματικός τους, που υπηρετούσε ως στρατιωτικός σύμβουλος στη Συρία, σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιδρομή στα προάστια της Δαμασκού. Οι Φρουροί της Επανάστασης διεμήνυσαν ότι θα ανταποδώσουν αυτό που περιέγραψαν με την έκφραση «έγκλημα του σιωνιστικού καθεστώτος».

Οι Φρουροί της Επανάστασης κατονόμασαν τον αξιωματικό ως Μιλάντ Χαϊντάρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ιράν συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους συμμάχους του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία το 2011 και έχει αναπτύξει εκπαιδευτές και «συμβούλους» των ενόπλων δυνάμεών του στη χώρα.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Καναάνι καταδίκασε επίσης τις ισραηλινές επιθέσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Αφότου ξέσπασε το 2011 ο πόλεμος στη Συρία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα στην επικράτειά της, στη συντριπτική πλειονότητά τους από αέρος, εναντίον θέσεων των συριακών ένοπλων δυνάμεων και συμμάχων τους, ιρανικών δυνάμεων και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, ειδικά της Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Σπανίως επιβεβαιώνει τις επιχειρήσεις του στο πλαίσιο αυτού του ακήρυκτου πολέμου, πάντως διαμηνύει συχνά πως δεν θα επιτρέψει στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του, να στήσει προγεφύρωμα ή να επεκτείνει την επιρροή του στη γειτονική του χώρα.

Ο εξαιρετικά περίπλοκος πόλεμος στη Συρία μπήκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα στον 13ο του χρόνο· έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες και προκάλεσε τεράστια οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης